J. Gajeskov
Podela paketića deci u Lazarici

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici svečano su u nedelju 20. decembra obeležili Detinjce, jedan od najlepših porodičnih praznika koji prethode Božiću, a posvećen je deci.

I ove godine, praznik je posebno proslavljen u sidnejskoj Lazarici, gde su posle svete liturgije koju je služio i većinu prisutnih pričestio starešina hrama protojerej-stavrofor Miodrag Perić, deci i najmlađima uručeni prigodni poklon-paketići.

Ovogodišnji sponzor paketića bio je poznati srpski rodoljub Milorad Tolimir iz Sidneja, koji je za ovu priliku sa suprugom Darom, kćerkama Sarom, Sanjom i Tanjom, zetovima Miodragom, Boškom i Aleksandrom, kao i unucima Lukom, Markom, Aleksijom, Anastazijom i Tarom, pripremio 130 velikih i vrednih paketića koji su “prošli kao alva”, jer je u hramu bio otprilike isti broj mališana, što je za svaku pohvalu.

130 bogato opremljenih paketića za najmlađe

U svojoj nadahnutoj pastirskoj besedi, prota Miodrag je prvo deci, zatim roditeljima i svima prisutnima čestitao praznik, uz objašnjenje da prema učenju naše Svete Crkve “vezivanje” za Detinjce, Materice i Oce ima višestruku simboliku kada su u pitanju čvrste porodične veze, sloga, mir, poštovanje i međusobno pomaganje u svim prilikama.

Običaji za ove praznike simbolično predstavljaju pripremu za doček najradosnijeg praznika, koji je pomirio čoveka sa Bogom, odrešivši ga veza grehovnih, a vezavši ga novom vezom ljubavi za Boga.

Prota Miodrag stigao je i da priskoči u pomoć vrednim poslužiteljima u kuhinji

Otac Perić je tom prilikom kazao deci da budu zahvalni, kako Bogu za sve darove koje im daje, tako i njihovim roditeljima i učiteljima koji ih odgajaju i vaspitavaju. Roditeljima je poručio da istinski vole svoju decu, da ih uče zakonu Božijem i da vole bližnje svoje.

Čestitke i zahvalnost treba uputiti porodici Tolimir na ovogodišnjim darovima deci, a ovaj lep običaj nastaviće se i iduće godine tako što će novi dobrotvor biti upravo porodica prote Miodraga Perića.

Mališani u Volongongu pevali su i pesme svetom Nikoli

Kao krsne slave, i predbožićni praznici su naše jedinstvene svetkovine s mnoštvom običaja. Srpski narod se izdvaja po bogatstvu detalja u njihovom čuvanju, a to jeste i garancija opstanka tradicije. Čuvajući i negujući tradiciju u svim srpskim svetinjama širom Australije, garant su našeg opstanka na ovim prostorima daleko od rodne grude.

Posle podele paketića deci, u lazaričkom parohijskom domu serviran je bogat posni ručak za sve prisutne. Dečiji praznik u Aleksandriji bio je zaista lep i poučan događaj, koji će svima, a naročito mališanima, ostati u lepom i dugom sećanju.

Deca celivaju ikonu u Crkvi svetog Jovana Krstitelja u Volongongu

Raspevani mališani u Volongongu

Veselo i raspevano bilo je u mnogim srpskim crkvama u Australiji, a naročito veliki broj mališana okupio se za Detinjce u hramu Svetog Jovana Krstitelja u Volongongu. Nekoliko desetina devojčica i dečaka složnoi su sa ocem Brankom Bosančićem pevali i pesme posvećene Svetom Nikoli, a posle liturgije sveštenici su mališanima podelili darove.
Proslavom Detinjaca obeležen je i završetak školske godine u parohijskoj školi, sa željom da se svi što pre opet okupe na početku nove, 2021.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here