R. Lukić
Poziranje na bini za "Vesti": Radost učenika mlađeg uzrasta skrivena ispod maski

Prema najnovijoj odluci koju je Vlada Donje Saksonije usvojila prošle srede, nastava se u nemačkim školama od ponedeljka ponovo održava i u učionicama i onlajn od kuće. O odlasku dece u školu odlučuju roditelji. U skladu s novim odredbama, crkvene vlasti i Savet roditelja Srpske škole pri hramu u Hanoveru odlučili su da prvo polugodište završe u subotu, nešto ranije nego što je to bilo prethodnih godina. Školski raspust, bar prema sadašnjoj odluci, u svim školama trajaće do 10 januara.

Nastava je u subotu u hramu Svetog Save kao i uvek održavana po grupama. Od 10 do 12, podeljeni u tri grupe, časove su imali đaci od prvog do petog razreda i predškolska deca. Od 12.30 do 14.30 na redu su bili stariji, koji od početka pandemije dolaze u nešto manjem broju. Zbog korone se u Srpskoj školi održavaju samo nastava veronauke i srpskog jezika. Folklor i pevanje sačekaće bolje dane, ili drugačije odluke vlasti.

PONOSNI NA SVOJ RAD: Blizanci Jakov i Antonina Džambić

Nastava je prilagođena propisima, a većina dece nižih razreda maske nosi iako ih propisi na to ne obavezuju.

– Mi učiteljice maske moramo da nosimo, ali deca ne moraju. Međutim, oni su se navikli, a nekima su to i roditelji preporučili – kaže učiteljica Svjetlana Bojić koja u ovoj školi srpski predaje više od 25 godina.

U velikoj sali deca sede po dvoje, daleko jedni od drugih. Na velikoj školskoj tabli krupnim slovima kredom je ispisano “Srpska škola Sveti Sava”. Na stolu učiteljice Svjetlane stoji, kao iz bukvara iskinut list sa velikim štampanim slovima “Z”. Danas su Ilija, Mihailo, Elena i Miliica očigledno saznali da je “Zaga zaspala u zoru” i da je “Zoran pustio zelenog zmaja”.

Sedeli po dvoje: Ilija Bešović, Mihailo Perković, Elena Pavlović i Milica Perković

Najviše učenika bilo je u srednjoj učionici gde je učiteljica Đurđica Bosančić s decom popunjavala bojanku Svetog Nikole i pričala o Svetom Nikoli. Blizanci Jakov i Antonina Džambić s ponosom pokazuju bojanku koju su popunili bez greške.

Po završetku nastave, deca su se na bini rado okupila radi slikanja za uspomenu i čitaoce “Vesti”. Ozarenost lica od maski nije se baš najbolje videla, ali iz mnoštva sjajnih okica osećala se radost što će na raspustu imati dovoljno vremena da se odmore i od maski i od školskih obaveza.

Veronauka: Učiteljica Đurđica Bosančić s prvim razredom

Paketići neizvesni

– Danas smo ispunjavali bojanku Svetoga Nikole jer do Nikoljdana više nećemo imati časove, a pitanje je hoće li se ove godine na Nikoljdan deliti i paketići, pa koristimo časove da ga deca bolje upoznaju. Ni badnjačke grančice neće se davati samo na Badnje veče, kako je to bilo uobičajeno. Radi izbegavanja gužve, grančice će se prodavati u crkvi ranije, pre Badnjeg dana – kaže učiteljica veronauke Đurđica Bosančić i napominje da odluka o podeli nikoljdanskih darova još nije doneta.

Dva đaka, dve učiteljice

U poslednjoj najmanjoj učionici gde su smeštena predškolska deca vidimo dva đaka i dve učiteljice. Taru i Mašu srpskom jeziku najčešće crtajući i pevajući podučava Olivera Tomanoska, a danas joj pomaže i njena trinaestogodišnja ćerka Leonara, gimnazijalka koja je i sama u ovoj školi učila srpski jezik.

Tara, Maša, Leonara i Olivera

Korona hara školama

Kako su preneli nemački mediji u Donjoj Saksoniji je u petak zbog korone pet škola potpuno zatvoreno, u 193 su zabeleženi slučajevi zaraze, a u 229 je uvedena dvojna nastava (učionica i onlajn).