Lična arhiva
Božićna radionica: Učenici u Parohijskom domu u Ljubljani

Period od jesenjeg do novogodišnjeg raspusta u srpskoj Dopunskoj školi u Sloveniji bio je ispunjen bogatim nastavnim i vannastavnim aktivnostima. Radilo se mnogo i ozbiljno, učenici i nastavnici su učestvovali u različitim proslavama srpskih kulturnih društava i humanitarnim akcijama, a mogu da se pohvale i nagradama sa takmičenja. Đaci su se rado odazvali pozivu Srpske pravoslavne crkvene opštine Ljubljana da od badnjaka i raznih drugih svetlucavih i šarenih materijala naprave božićne aranžmane koji su prodati u okviru humanitarne akcije na Detinjce. Đaci su uživali u mogućnosti da sami kreiraju ukrase, istovremeno učeći koliko je važna solidarnost. Pravljenje novogodišnjih čestitki i ukrasa upotpunilo je praznično raspoloženje pred raspust.

Radost: Knjige na srpskom stigle u Kopar

Prethodno su pored već tradicionalnih novembarskih tema, kakve su život i rad Vuka Stefanovića Karadžića i Dan primirja u Prvom svetskom ratu, na časovima obrađene narodne poslovice i bajke, priča “Ježeva kućica” Branka Ćopića. Teme su bile i lekovito bilje, praznici, srpske slave, a sve to kroz zadatke iz razumevanja pročitanog, pravljenje mapa uma, dramatizaciju, crtanje, animirane filmove. Prigodno je obeležena 100. godišnjicu rođenja Duška Radovića, kao i odlazak Milovana Danojlića, pa su pojedini časovi bili posvećeni dvojici besmrtnika srpske književnosti.

Izrada novogodišnjih ukrasa

Nastavljena je uspešna saradnja sa srpskim kulturnim društvima u Sloveniji. Đaci Dopunske nastave na srpskom jeziku učestvovali su u priredbi u okviru tradicionalne manifestacije Dani srpske kulture kulturnog društva Brdo u Kranju, kao i u veličanstvenoj proslavi 30. godišnjice Srpskog prosvetnog društva “Nikola Tesla” u Postojni, u kojoj je učestvovalo 270 izvođača, pred 600 gledalaca. Proslavi su prisustvovali i ministar Đorđe Milićević, zadužen za dijasporu, i Zorana Vlatković, ambasadorka Srbije u Sloveniji. Dan ranije oni su posetili časove dopunske nastave na srpskom jeziku u Parohijskom domu u Ljubljani, a dan posle priredbe obeležavanje 15. godišnjice Akademskog kulturnog društva Kolo u Kopru. Na Svetski dan deteta Srpsko kulturno društvo “Mihajlo Pupin” đacima u Ljubljani poklonilo je lutkarsku predstavu “Putujući cirkus trapave Avgustine”, kojom su posebno bila oduševljena mlađa deca. Pored toga svi su mogli da se počaste domaćim kolačima. A nagrađene su dve devojčice koje su najbrže rešile zagonetku “Šta može da preleti malo selo, ima perje, a nije ptica?”.

Srpska Dopunska škola je zadovoljna svim do sada urađenim, a posebno saradnjom sa Ambasadom Srbije u Sloveniji, Srpskom pravoslavnom crkvom, srpskim kulturnim društvima i drugim organizacijama.

Milica Višekruna

Nagrade i knjige

Nika Sredojević

Sve u srpskoj Dopunskoj školi u Sloveniji mnogo su obradovala izuzetna postignuća đaka na dva konkursa. Na Strip-festu Fantazija uma Milica Višekruna iz Ljubljane osvojila je prvo mesto, a Nika Sredojević iz Kranja je dobila pohvalu. Lazar Pavlović je osvojio treće mesto za svoju “Izokrenutu priču”, na istoimenom konkursu Dečjeg kulturnog centra Beograd, koji je posvećen Branku Ćopiću. Lazarova priča će se naći u elektronskom časopisu “Čika Jova Zmaj”.

Lazar Pavlović

Posebno radosna vest stiže iz Osnovne škole Kopar, koja je nabavila knjige na srpskom jeziku za svoju školsku biblioteku.

Sa Aleksandrom Gatalicom u Novom Mestu

Kako nastaje knjiga

U okviru manifestacije Na krilima reči, đaci Dopunske nastave na srpskom jeziku družili su se sa piscem Aleksandrom Gatalicom. Dobitnik NIN-ove nagrade za roman “Veliki rat” bio je pravi sagovornik za obeležavanje Dana primirja u Prvom svetskom ratu, u Parohijskom domu u Ljubljani. Gatalica je potom u biblioteci u Novom Mestu govorio o tome kako nastaje knjiga. Sa druge strane, đaci su kroz pevanje, recitovanje i glumu pokazali šta oni znaju o ovim temama, a imali su prilike i da pisca pitaju o svemu onome što ih je dodatno zanimalo.