Neuredan pisaći sto je znak rasejane ličnosti. Međutim za Ajnštajna je radni sto, koji je u haosu, delotvoran. Kako izgleda vaš radni sto? Da li znate da na osnovu izbora i rasporeda predmeta mogu da se otkriju mnoge crte ličnosti.

Rasprostranjeno je mišljenje da je uredan sto sinonim za uredne misli, besprekoran rad i tačnost u izvršavanja zadataka i aktivnosti. Međutim, naučna disciplina koja se bavi poručavanjem odnosa ljudskom uma i sredstava rad, kaže da to baš i nije tačno. Da bi se proizvelo nešto novo i nešto korisno, neophodno je biti kreativan, a stvaralaštvo i nered uvek su išli ruku pod ruku.

Radni sto Alberta Ajnštajna je uvek bio u haosu. On se pitao, da ako se veruje da je neuredan pisaći sto znak rasejane ličnosti, šta onda treba govoriti o stolu koji je prazan? Ajnštajnovo radno okruženje je bilo krajnje neuredno ali i i te kako delotvorno.

Papin pisaći sto se nalazi u privatnom kabinetu, koji je tik uz spavaću sobu. U tu prostoriju se Benedikt XVI svakog jutra povlači kako bi počeo posao. Njegov pisaći sto bi mogao da se opiše kao uredan i stilizovan. Osim vaze sa cvećem na njemu se nalaze samo korisni predmeti.

Staljin, kao generalni sekretar Komunističke partije SSSR je bio stroga i jednostavna osoba, te se okruživao sa malo predmeta. Njegova kancelarija je opisana kao ne preterano velika, bez raskošnih ukrasa. Na zidu je jedino bila okačena Lenjinova fotografija.

U severnom predgrađu Londona nalazila se radna soba oca psihoanalize, Sigmunda Frojda. On je voleo egipatsku i istočnjačku umetnost, te je prostorija tako bila ukrašena. Danas je njegova radna soba deo Frojdovog muzeja.

Benito Musolini nije vodio računa kada je u pitanju raspored stvari na njegovom radnom stolu. Šta više, na njegovom stolu ništa nije bilo suvišno. Jedini red se vidi u tamnom klasičnom nameštaju.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here