youtube/printscreen
Predstavnici Srpske liste

Srpska lista s Kosova i Metohije žestoko je napala episkopa diseldorfskog i nemačkog vladiku Grigorija da je tokom gostovanja u emisiji Olje Bećković “Utisak nedelje” pokazao da mu “smetaju Aleksandar Vučić i sabornost srpskog naroda”.

Vladika Grigorije

Na pitanje šta bi rekao nekome ko bi mu kazao da otvori oči znajući da je preko 90 odsto Srba izašlih na kosovske izbore glasalo za tu vladajuću politiku vladika je odgovorio da se bavi teologijom, ali da nije slep za politiku i da je “hvaliti se u 21. veku rezultatom od preko 90 odsto, najblaže rečeno, glupost i sramota”.

– Tako razgovaram s tim koji meni kaže “otvori oči”. I sad ja njemu kažem: otvori oči ti! Šta to znači da neko dobije 97 odsto?! Zar je to moguće, kako je to moguće? Na koji način smo došli do tog rezultata? Uvek se setim razgovora, kad su se završili neki lokalni izbori, pa se jedan hvali, mi smo u Ljubinju dobili, a ovaj mu drugi kaže: nismo dobili, kupili smo. I tu je kraj, tu je demokratija došla do svoje suprotnosti. Ali, biti toliko glup pa se hvaliti da si dobio na izborima u 21. veku 94, 96, 97 posto, za to treba biti glup – naveo je vladika.
Srpska lista na to je uzvratula tvrdnjom da Grigoriju smeta to što kosmetski Srbi “podržavaju čoveka koji je našem narodu vratio veru da se u teškom i zlom vremenu može sačuvati i opstati”.

– Samo pokvaren i politikantskim strastima zaslepljen čovek može zamerati Srbima na KiM zato što ih se 96 odsto u uslovima progona i zatiranja okupilo oko državne politike – poručili su iz Srpske liste.

Istakli su i da se ovim vladika Grigorije, “nažalost, direktno pridružio plejadi onih za koje su srpski glasovi na KiM zaraženi variolom verom”.

– Smeta mu Vučić jer je sve ono što Grigorijevi miljenici nisu. Smeta mu što su oni, a ne on, koga mrzi, postavili granicu na Jarinju i Brnjaku, porazili Srbiju pred Međunarodnim sudom pravde i napravili brojna druga zla. Smeta mu što je Vučić obnavljao i obnovio desetine srpskih hramova na KiM dok su njegovi miljenici ćutali na paljenje hramova dok su obavljali najviše funkcije – navela je lista.

Neprirodno je, kako su ocenili, da vladiki SPC smeta sabornost koju su Srbi na KiM ostvarili boreći se za golo postojanje u neprijateljskom i negostoljubivom okruženju.

– Niko ne osporava politikantu Grigoriju puno pravo da agituje za svoje pulene, ali mu ništa ne daje za pravo da vređa i ponižava i narod na KiM, kome je najteže. Na taj način samo prlja i izneverava srpsku i pravoslavnu mantiju koja mu je poverena na čuvanje i raduje srpske neprijatelje, koji se do neba vesele otrovnim strelicama odapetim na sopstveni narod – navela je Srpska lista, poručivši Grigoriju da može da se nada iskrenom aplauzu samo onih koji žele slabu i podeljenu SPC i oslabljen položaj Srba na KiM.

Na lava s leđa

Govoreći o ubistvu jednog od lidera kosovskih Srba Olivera Ivanovića, vladika Grigorije je rekao da je ubijen čovek koji je imao ulogu lava za taj narod, koji ga je vodio i štitio bez obzira na to da li je bio na vlasti ili nije.

– Zašto je ubijen? Zato da bi mogle hijene da vladaju i pojedu sve što se može pojesti – rekao je vladika i istakao da je Oliverovu pogibiju teško podneo.

Ocenio je da sigurno nije izdajnik onaj koga tajne službe proglase za to.

– Oliver je bio čovek koji je hteo da živi sa Albancima. Govorio je albanski i nije se plašio Albanaca, ali im je govorio da ne treba da se plaše njega. I takav čovek je ubijen s leđa – istakao je vladika.

Sećajući se njihovih zajedničkih susreta za koje kaže da je do njih najčešće dolazilo u Visokim Dečanima i Gračanici, još dok je bio vladika zahumsko-hercegovački, Grigorije je rekao da je uvek imao doživljaj da ima jedan čovek tamo, a “onda je taj čovek ubijen”.

Dnevnopolitička ostrašćenost

– Bolje bi bilo da vladika Grigorije, kada se gleda u ogledalu, kao što to voli da čini, zapita kakvi su pravi razlozi njegovih dnevnopolitičkih strasti. Da li je svete mu poverene dužnosti dostojan čovek, koji je zbog političke ostrašćenosti i mržnje prema predsedniku Srbije spreman da sopstvenom narodu zamera na tome što ostvaruje srpski i svetosavski ideal sloge boreći se za opstanak – poručila je Srpska lista.