EPA

Šteta uzrokovana organizovanim kriminalom u 2021. godini koštala je Nemačku 2,2 milijarde evra, što je dvostruko više nego u 2020. godini, navodi se u Saveznom izveštaju Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova i kancelarije kriminalističke policije.

Prihod kriminalaca u 2021. iznosio je 1,4 milijarde evra od čega je najveći deo rezultat trgovine drogom.

Prema ovom izveštaju, povećan je i broj istraga u sektoru organizovanog kriminala, sa 600 na 700. Zahvaljujući dešifrovanju platformi, povećan je i broj Albanaca i građana Kosova organizovanih u kriminalne grupe, koji su pod istragom zbog učešća u kriminalnim organizacijama, piše Dojče vele.

U izveštaju stoji da je u Nemačkoj 2021. godine pod istragom bilo oko 40 bandi predvođenih Albancima, od kojih je velika većina umešana u trgovinu narkoticima. U samo četiri slučaja, bande su bile umešane u poreska krivična dela, ilegalnu trgovinu ljudima, pranje novca i privredni kriminal.

Ova brojka u svetu organizovanog kriminala Albance ponovo svrstava na treće mesto posle, Nemaca (261) i Turaka (90). Na šestom mestu su kriminalne grupe sa Kosova, nih oko 20, posle Rusa i Poljaka. Deseto mesto zauzimaju Srbi, koji su organizovani u 14 bandi.

3 COMMENTS

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here