Lična arhiva
BLAGOSLOV: Bajkeri iz centralne Švajcarske ispred hrama u Bernu

Članovi Moto-kluba Orlovi koji okuplja bajkere iz centralne Švajcarske iskoristili su popuštanje epidemioloških mera u ovoj zemlji kako bi se pred letnju sezonu okupili, ali i tradicionalno prisustvovali liturgiji u hramu Svetog Ćirila i Metodija u Bernu.

Milan Krekulović, predsednik ovog Moto-kluba kaže za “Vesti” da je liturgiji prisustvovalo oko 100 članova, ali i prijatelja iz drugih švajcarskih moto-klubova.

– Već dve godine smo pod epidemiološkim zvonom i svima je trebalo da se napokon sakupimo. Nema boljeg povoda nego da to bude u crkvi, na liturgiji. Posebno me raduje činjenica da su mnogi naši članovi prvi put posetili crkvu Svetog Ćirila i Metodija, koja je inače od temelja do krova sagrađena upravo prilozima vernika – priča Krekulović.

Prota Stanko osveštao motore

Posle liturgije, starešina ovog hrama, prota Stanko Marković je u prigodnoj propovedi koja je prethodila osvećenju motora istakao da je simbol MK Orlova – simbol mudrosti i visine.

– Možda i niste znali, ali to ime vas štiti. Neka vas sveti jevanđelista Jovan štiti u vašim životima i bude zaštitnik na vašem putu – poručio je prota Stanko.

Krekulović otkriva da je ovaj, simboličan način započela i moto sezona.

– U planu imamo dosta zanimljivih događaja, a naše druženje započinjemo već za nekoliko dana kada nas desetak kreće na put “stazama bratstva i jedinstva”, odnosno u obilazak nekadašnjih republika SFRJ. Naime, prvobitan plan je bio da tokom odlaska za Srbiju posetimo prijatelje, motoriste u Sloveniji, a onda su, posredstvom društvenih mreža, počeli da se javljaju dragi prijatelji i iz drugih bivših Ju republika, pa smo veoma brzo napravili novu rutu puta u kojoj ćemo pokazati da ljudi ne smeju da se dele po nacijama, već isključivo na ljude i neljude – ističe Krekulović.

Milan Krekulović i sveštenik Marković

Druženje u Negotinu

Milan Krekulović otkriva i da ovog leta planira više manifestacija u rodnom Negotinu.

– Po pravilu na leto smo uglavnom svi u svom zavičaju. Nažalost, zbog pandemije korona virusa, prošle godine smo bili onemogućeni da se okupljamo i družimo, ali obećavam da ćemo ove godine sve propušteno nadoknaditi – poručuje Krekulović.