EPA/ Andrej Cukic
Ilustracija

Lokalna kompanija na jugu Turske proizvela je suncobrane za plažu koji proizvode električnu energiju putem solarnih panela. Očekuje se da će suncobrani biti na mediteranskim obalama zemlje do sledeće turističke sezone.

Kompanija CW Enerji Mühendislik Ticaret ve Sanayi Inc. kreirala je sistem koji može da proizvodi električnu energiju zahvaljujući solarnim pločama ugrađenim u suncobrane na plaži kako bi se pomoglo u zadovoljavanju potreba turista za električnom energijom, piše turski Daily Sabah.
Primetivši da je ljudima počelo da treba više električne energije zbog široko rasprostranjene upotrebe uređaja poput mobilnih telefona i tableta, iz kompanije kažu da se turistima na plaži često troši baterija. Zato su razvili sistem za proizvodnju električne energije putem solarnih panela, a kako bi iskoristili sunce i suncobrane kojih je na plažama Antalije leti u izobilju.
– Stvorili smo energetski sistem od oko 200 vati. Ovim se dva mobilna telefona istovremeno ili bilo koji laptop mogu puniti celi dan – naveo je direktor kompanije.
Masovna proizvodnja suncobrana je već u toku, a za njih su posebno zainteresirani luksuzni hoteli.
– Proizvod smo stavili na tržište ove godine i počeli smo da primamo porudžbine. Biće smešten na plažama nekoliko hotelskih grupa s pet zvezdica sledeće sezone – navode iz kompanije i dodaju da se sistem može integrisati sa postojećim suncobranima, a kada leto završi solarni paneli se mogu rastaviti i ukloniti iz suncobrana, a zatim ponovo instalirati sledeće godine. Sistem koristi litijum-jonske baterije.

1 COMMENT

  1. Wow, pa tako će moći da se radi i na plaži. Ponesem laptop i radim s pogledom na plavetnilo. Divno!
    Ove godine nigde nisam makla zbog korone, nadam se da će do sledećeg leta biti bolje, pa da kupim karte za privatne letove za grupe i da moj dragi i ja zapalimo u Tursku na jedno tri nedelje.
    Jedva čekam!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here