Načelnik Generalštaba u poseti SAD

0

General Miloje Miletić

"Poseta delegacije Vojske Srbije oružanim snagama SAD predstavlja kontinuitet posete koji je krajem novembra prošle godine imao ministar odbrane Dragan Šutanovac i kada su pokrenuta mnoga pitanja unapređenja te saradnje", izjavio je Miletić agenciji Tanjug.

Tokom posete, Miletić će, kako je rekao, razgovarati sa sa komandantom Nacionalne garde Ohaja generalom Gregorijem Vejtom i načelnikom Generalštaba Oružanih snaga Mađarske generalom Laslom Tombolom.

"Tom prilikom razgovaraćemo o mogućnostima unapređenja saradnje u okviru Programa državnog partnerstva i prerastanju te saradnje u trilateralnu saradnju, s obzirom da u okviru tog programa Nacionalna garda Ohaja sarađuje i sa nama i sa Mađarskom", rekao je Miletić.

Kako je objasnio, naši prioriteti u toj saradnji su školovanje i obuka oficira i podoficira, uspostavljanje podoficirskog kora i obuka i vežbe jedinica.

"Mi želimo da u okviru programa saradnje smanjimo broj aktivnosti, ali da dobijemo na kvalitetu onih koje realizujemo", rekao je Miletić.

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije će tokom posete Nacionalnoj gardi Ohaja obići nekoliko vojnih baza, između ostalih i avio-bazu Rajt-Peterson.

Miletić će se 2. marta u Pentagonu sastati sa načelnikom Biroa Nacionalne garde SAD generalom Kregom Mek Kinlijem i načelnikom združenog generaštaba oružanih snaga SAD admiralom Majklom Malenom.

"Pored pitanja bilateralne vojne saradnje razgovaraćemo o aktuelnoj bezbednosnoj situaciji u našem regionu, stanju na KiM, na administrativnoj liniji u kopnenoj zoni bezbednosti, saradnji sa Kforom i drugim pitanjima koje doprinose stabilnom miru u regionu", rekao je Miletić.

Delegacija Vojske Srbije će, kako je rekao, izneti i stav da je zainteresovana za intenzivnije pristupanje programima međunarodnog vojnog obrazovanja i obuke.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here