Pexels.com

Kada agresivno perete zube može doći do oštećenja zubne gleđi, zbog čega zubi mogu da postanu osetljivi, a reakcija na toplo i hladno je prvi pokazatelj.

Kao posledica grubog pranja zuba mogu da se jave sledeći problemi:

Desni se povlače

Svaki zub je zaštićen zubnom gleđi, najtanjim i najčvršćim površinskin slojem zuba, koja može ozbiljno da se ošteti preteranim četkanjem. Oštećenje zubne gleđi može da dovede do povlačenja desni, izlažući koren zuba opasnosti.

Prema rečima stomatologa, oko 10 do 20 odsto stanovništva širom sveta oštetilo je desni preteranim pranjem zuba, i to najčešće korišćenjem tvrdih četkica za zube i visoko abrazivnih pasti.

Zubi postaju preosetljivi

Kad se ošteti zubna gleđ zubi mogu da postanu preosetljivi, ali mogu i da promene boju.

Ako se javi bol kada pijete hladna ili topla pića ili grizete tvrđu hranu, tad je vreme da posetite stomatologa.

Deo zuba blizu desni nije sjajan, i nije svetle boje

Razlog zašto je deo zuba uz desni nešto tamniji od ostatka zuba je taj što nisu zaštićeni zubnom gleđi. Kada desni počnu da se povlače, deo zuba koji se vidi je tamnije boje i znatno osetljiviji.

Bez zubne gleđi koja ih štiti, izloženi su svim vrstama bakterija. Dakle, problem ide sve dublje, ugrožavajući celokupno zdravlje usne duplje.

Istrošena četkica

Istrošena četkica za zube je najčešći uzrok abrazije zuba, što znači da mnogi ljudi peru zube na pogrešan način. To se dešava jer se vrši prejak pritisak na zube, najčešće četkicama sa tvrdim vlaknima.

Četkica bi trebalo da ima mekana vlakna, smatraju stomatolozi, a pritisak na zube mora da bude umeren.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here