Tanjug
Umeće i strpljenje: Dobar ajvar mora dugo da se krčka

Šesta sezona karavana Izađi mi na teglu, nacionalnog takmičenja u pripremanju ajvara koje će okupiti oko 500 takmičarskih ekipa i 5.000 učesnika, počela je na Preobraženje u Brusu i trajaće do 12. oktobra. Karavan se kreće kroz Srbiju i do finala će obići 33 grada.

Duž glavne ulice u Brusu, koja je pretvorena u takmičarski podijum, ekipe su zauzele pozicije na štandovima opremljenim tradicionalnim šporetima na drva, čuvenim “smederevcima”, stolovima, stolicama, raznim posudama, kao i osnovnim sirovinama za pripremu ajvara koje su obezbedili organizatori.

Varjače je ukrstilo 15 ekipa iz Brusa koje su na licu mesta pravile taj srpski brend, a među njima je bila i ekipa Zlatne ruke Brusa.

Vođa tog tima je Živadinka Čajić, višestruka pobednica u pripremanju tradicionalnih jela Brusa i potkopaoničkih sela.

– Od 1996. godine vodim svoj tim i uvek je bio pobednički. Na mnogim republičkim takmičenjima smo pobeđivali kako u spremanju tradicionalnih jela, zimnice, slatka, kompota, sokova, alkoholnih pića, tako i u pravljenju ručnih radova – rekla je za Tanjug Živadinka, koja ima i svoju knjigu – “Tradicionalna jela Brusa i potkopaoničkih sela”.

Za pripremu ajvara, kaže, nema tajne formule, već ga pravi po tradicionalnom receptu.

– Kako ga je moja svekrva spremala, naučila sam od nje i kad ga spremim, znam da je dobro i ukusno – kaže Živadinka.

Napisala i knjigu: Živadinka Čajić

U tome joj pomaže suprug Srba, koji je ovoga puta bio zadužen za logistiku – da loži vatru, peče i melje papriku.

– Gde je uspešna žena, tu je uspešan i čovek, i on mora da je podržava – kaže Srba i dodaje da je tim Zlatne ruke Brusa učestvovao i pobeđivao na mnogim takmičenjima.

Karavan Izađi mi na teglu je za prethodnih pet sezona obišao 130 gradova, kaže organizator tog takmičenja Ljiljana Vukotić.

– Cilj je da pronađemo najbolji recept za ajvar, a najvažnije je da pokrenemo preduzetnički duh koji definitivno postoji u Srbiji i pomognemo našim pobednicima da pokrenu sopstvenu proizvodnju – rekla je ona.

S tim u vezi dodala je da će ove godine, uz pomoć Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, pokrenuti šest edukativnih centara na temu pokretanja sopstvene proizvodnje.

– To će biti edukacije o tome šta je sve potrebno znati i koje veštine treba posedovati da bi se tako nešto i uradilo. Koji su to izvori finansiranja, načini kako da se dođe do njih, kako napisati biznis-plan… samo su neke od tema koje ćemo odraditi sa našim polaznicima – pojasnila je Vukotićeva.

Organizatorka: Ljiljana Vukotić

Učesnici takmičenja, istakla je, ne plaćaju nikakvu kotizaciju i od organizatora dobijaju sve što im je potrebno za pravljenje ajvara.

Posle Brusa, karavan se seli u Vladičin Han, Vlasotince, Niš, Staru Pazovu, Požarevac, Kikindu, Suboticu i druge gradove širom Srbije.

Nagradni fond dva miliona dolara

Pored takmičarskog dela, kao i svake godine organizovan je i bogat celodnevni program za posetioce, vredne nagrade za pobednike, kao i edukativni dečji program.

Zahvaljujući brojnim partnerima, uz čiju se pomoć karavan iz godine u godinu razvija, nagradni fond za ovu sezonu biće rekordan i iznosiće oko dva miliona dinara.

Kraljice kao podrška

Karavan Izađi mi na teglu u ovoj godini pokreće i svoj proizvod po receptu prošlogodišnjeg pobednika, tako da će se ajvar po receptu ekipe Pucke iz Brusa naći u prodaji što je, prema rečima predstavnica te ekipe, sestara Milice i Zorice Živančević, dovoljan stimulans za početak uspešne preduzetničke priče.

One su se pridružile ovogodišnjim takmičarima kao podrška, a svoj štand su ukrasile svojim domaćim proizvodima i rukotvorinama.

– Važno je da imate recept za ajvar sa kojim ćete se takmičiti, ali je najvažnije da se zabavite – poručila je Zorica takmičarima i dodala da je tajna njihovog recepta vedar duh i to što ajvar prave s ljubavlju i što u tome učestvuje cela njihova porodica.

Njena sestra Milica kaže da im mnogo znači što će ajvar po njihovom receptu biti u prodaji:

– Za nas kao porodicu Živančević je to od velikog značaja. Da nije bilo ovog karavana ne bismo ni znali da je naš ajvar najbolji u Srbiji…

Priče iz Brusa: Milica i Zorica Živančević

Od Leskovca do Kanjiže

Gradovi koji su iznedrili apsolutne pobednike karavana i dali najbolje recepte do sada su Leskovac, Kovačica, Bela Palanka, Kanjiža i Brus, a ko će ove godine pobediti znaće se 12. oktobra, kada će biti održano veliko finale u Beogradu. Takmičari daju sve od sebe da uprže remek-delo…