pixabay.com
Mars

Ilon Mask otkrio je planove za stvaranje grada na Marsu, koji će moći da bude potpuno samoodrživ i čiji opstanak neće da zavisi od Zemlje.

Govoreći na godišnjoj konferenciji “Mars Society”, osnivač i izvršni direktor kompanije SpaceX rekao je da su projekti za razvoj naselja na Marsu već u toku, ali da bi trebalo da budu završeni pre nego što se dogodi neka kataklizma na Zemlji.

– Civilizacija baš i ne izgleda čvrsto, štaviše, trenutno izgleda klimavo. Naš cilj je da stvorimo samoodrživi grad na Marsu. Ne bazu, već ceo grad. ‘Test kiseline’ ima za cilj da utvrdi da li će Mars izumreti ako ljudi prestanu da dolaze sa Zemlje. Ako je to slučaj, ne bi bila dobra vest – rekao je Mask.

Rekao je da bi takav scenario mogao da se desi iz više razloga – na primer, ako kometa pogodi Zemlju, neki vulkan eruptira ili, čak, ako se desi “nuklearni Armagedon” na našoj planeti”.

– Zaista bi sve moglo da se svede na to da li ćemo stvoriti samoodrživi grad na Marsu pre ili posle III svetskog rata. Mislim da je verovatnoća da ćemo ga napraviti posle Trećeg svetskog rata, mada se nadamo da ga neće biti, sasvim mala. Trebalo bi da ga napravimo pre bilo kog potencijalnog rata – naglasio je.

Dodao je i da se radi o smanjenju egzistencijalnog rizika za civilizaciju, a zatim i o “uzbudljivoj budućnosti”, u kojoj se ljudska bavi svemirom. piše Independent.

1 KOMENTAR

  1. Zamislite sta bi bilo kad bi svet vodili ovakve budale? Koliko raznih bombi, ratnih aviona, podmornica, tenkova ne bi bili proizvedeni, prava steta. Pa raketni sistemi, nervni otrovi, zar ne bi bilo dosadno da ih nema.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime