wikipedia.org/Vitaly V. Kuzmin
Raketni sistem S-400

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izrazio je nadu da sporazum između Grčke i Turske o izbegavanju potencijalnih vojnih tenzija i nezgoda može dovesti do diplomatskih pregovora o rešavanju dugogodišnjih razlika između dva saveznika.

Tokom posete Ankari, Stoltenberg je takođe kritikovao kupovinu raketnog odbrambenog sistema ruske proizvodnje i pozvao Ankaru da sarađuje sa saveznicima u NATO-u kako bi pronašla alternativna rešenja za svoje potrebe za vazdušnom i protivraketnom odbranom.

NATO je bio domaćin niza tehničkih razgovora između turske i grčke vojne delegacije, što je rezultiralo dogovorom o vojnom mehanizmu za dekonflikciju prošle nedelje, uključujući uspostavljanje „vruće linije“ između dve zemlje.

– Mehanizam dekonflikcije može pomoći u stvaranju prostora za diplomatske napore – rekao je Stoltenberg tokom zajedničke konferencije za novinare sa turskim ministrom spoljnih poslova Mevlutom Čavušogluom.

On je istakao da se nada da se osnovni sporovi sada mogu rešavati isključivo pregovorima u duhu savezničke solidarnosti i međunarodnog prava.

Stoltenberg treba kasnije danas da se sastane da predsednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom, pre nego što otputuje za Atinu gde će razgovarati sa grčkim premijerom Kirjakosom Micotakisom.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime