Naftna polja u BiH vrede desetine milijardi dolara!

0

Hoćemo li ovakve fotografije uskoro dobijati i iz Bosne?
 

Priču o eksploataciji nafte u BiH, čije je postojanje neosporno potvrdilo nekoliko predratnih istraživanja, oživela je nedavna poseta premijera RS Milorada Dodika Rusiji, tokom koje je on najavio da će dve kompanije iz te zemlje početi s ispitivanjima nalazišta nafte i gasa u RS, prenose "Nezavisne novine".

 

Ranko Cvijić, profesor Rudarskog fakulteta u Prijedoru i savetnik Komisije za koncesije RS, kaže da su tokom istraživanja 1989. godine locirana četiri prioritetna naftna polja čiji se kapacitet procjenjuje na 50 miliona tona, i to južno od Šamca, površine 22 kilometra kvadratna, jugozapadno od Orašja površine 37 kilometara kvadratnih, na području Tuzle od 22,5 kilometara kvadratnih i Lopara površine 21 kilometar kvadratni.

 

Ako se uzme u obzir to da su procenjene količine nafte oko 50 miliona tona, odnosno oko 366 miliona barela, po aktuelnoj ceni nafte na svetskom tržištu njihova vrednost bi iznosila oko 27 milijardi dolara, odnosno oko 38 milijardi KM, s tim da bi se te vrednosti menjale u zavisnosti od promene cene nafte na berzi.

 

Entiteti titulari mineralnih resursa

Prema Cvijićevim riječima, samo naftno polje kod Tuzle se u celosti prostire na području FBiH, a polje kod Lopara je kompletno u sastavu RS. On je podsetio da su Dejtonskim mirovnim sporazumom entiteti isključivi titulari mineralnih resursa, te da, shodno tome, samo nadležna ministarstva, odnosno vlade RS i FBiH mogu na svom prostoru dati rešenja i potpisati ugovore o koncesiji za istraživanja, odnosno korišćenja mineralnih resursa, pa i nafte i gasa. Cvijić je rekao da je u vezi s naftom specifična situacija jer se neka ispitana ležišta protežu duž entitetskih granica.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here