Pixabay.com
Foto: Ilustracija

Globalno tržište računara zabeležilo je najveći pad u istoriji pošto su ekonomska neizvesnost i obilje neprodanih zaliha umanjili isporuke četvrti kvartal zaredom.

Svetske isporuke stonih i laptop računara pale su za 19,5 odsto u trećem kvartalu 2022. u poređenju sa periodom od pre godinu dana, saznaje se u istraživačkoj firmi “Gartner”. To je bio najveći pad koji je “Gartner” dokumentovao u više od dve decenije praćenja tržišta, a brojke su slične onima koje je objavio “Kanalis” i koje takođe pokazuju dvocifreni pad.

Prodavci računara i glavni dobavljači upozorili su na usporavanje tržišta ove godine, naglašavajući potrebu da se traži novi rast koji bi zamenio potražnju za radom na daljinu i onlajn učenjem kako pandemija popušta.

Iako obim isporuke ostaje uporediv sa nivoima pre pandemije, a porast zapošljavanja ukazuje na pozitivnu komercijalnu potražnju, verovatno je da će ekonomski problemi uticati na IT potrošnju i za poslovnu i za ličnu upotrebu u sledećoj godini, navodi “Kanalis”. Smatraju da je pogoršanje potražnje u svim segmentima zabrinjavajući znak ne samo za prodavce već i za zainteresovane strane u lancu snabdevanja.

Tržište će se, prema njihovim prognozama, verovatno oporaviti tek u drugoj polovini 2023. godine. Kako se ističe, nova ograničenja za trgovinu čipovima i elektronikom sa Kinom od strane Bajdenove administracije verovatno će uticati na izglede za oporavak proizvođača računara. Oni ograničavaju vrste tehnologije koje američke kompanije mogu da prodaju Kini i mogu dovesti do uzvratnih mera Pekinga.

Ističe se da je “Lenovo” ostao vodeći svetski proizvođač računara, iako su njegove isporuke pale za oko 15 odsto, prema “Gartneru”. Među prvih pet dobavljača, “HP” je zabeležio najveći pad u trećem kvartalu od 28 odsto.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here