J. Gajeskov
Vredni i maštoviti: Deo nagrađenih učenika

Ovogodišnji, 18. Dečji sabor „Dani ćirilice” počeo je rezanjem slavskog kolača u hramu Uspenja Presvete Bogorodice u Bavaništu, a svečana dodela nagrada najuspešnijim učesnicima konkursa održana je u prostorijama mesne Osnovne škole “Bora Radić”. Na konkurs je stiglo 3.327 radova, od kojih je iz dijaspore 519.

Žiri u sastavu dr Miodrag Maticki, dr Rajka Uljmanski i Ljiljana Simić za literarne i dr Suzana Polić, mr Dragan Bisnić, mr Vjera Medić i Milica Marković za likovne radove nagradio je 105 učenika i još 96 pohvalio.

I ove godine su Milica i Kristina Pilja sa svojom bakom Jelenom Rekić iz Adelajda dobile specijalnu nagradu za lutke. Prema rečima Brane Stanisavljević, iz Sidneja su poslati radovi na Veliki petak, ali u Bavanište nisu stigli ni posle dva meseca.

Kako je za “Vesti” izjavila Vera Sekulić, glavni koordinator konkursa, svi nagrađeni i pohvaljeni učenici su dobili diplome, pohvale i vredne knjige, kupljene uz pomoć Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, ili dobijene od izdavača, a svi učesnici konkursa iz dijaspore dobiće priznanje – Čuvar srpstva.

– Pored nagrađene dece, njihovih nastavnika i roditelja, dodeli nagrada su prisustvovali predsednik Skupštine Opštine Kovin Zoran Bradanji, koji je pozdravio sve prisutne u ime lokalne samouprave. Obratili su se i članovi žirija, Ljiljana Simić i dr Suzana Polić, dečji pesnici Rajko Lukač, Božidar Pešev i Mošo Odalović, i Slavomir Gvozdenović u ime Saveza Srba u Rumuniji. U ime organizatora Sabora govorio je Vasa Simičić, direktor OŠ „Bora Radić”, a prisutnima se obratila i predsednica Aktiva žena „Duga” iz Bavaništa.

Deca su učestvovala u radu radionica kaligrafije, veza, keramike i  pletenja cvetnih venaca.

– Učenici Ruske škole na Novom Beogradu i članovi KUD „Aca Obradović” iz Bavaništa prikazali su svoje nacionalne igre. Da se svi zaslade i ove godine su se potrudile članice Aktiva žena „Duga” iz Bavaništa, koje su organizovale takmičenje za najlepši i najukusniji kolačić – kaže naša sagovornica.

Kako saznajemo, Sabor je održan pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije i Opštine Kovin.

Zahvalnost sponzorima

Gospođa Sekulić se zahvalila i ovogodišnjim sponzorima, čija je pomoć bila neprocenjiva za održavanje konkursa.

– Najuspešnim učesnicima konkursa knjige su poklonili izdavači: Vukova zadužbina, Prometej, SANU, Akademija SPC, Kairos Sremski Karlovci, Srpska književna zadruga, JRJ Moj izdavač, Službeni glasnik, Izdavaštvo RTS, Novosti i Jasen. Sabor su medijski ispratili RTS, redakcija Znanje imanje i emisija “Žikina šarenica” u najavi, a TV Pančevo je snimilo reportažu u Bavaništu.

Prijem za decu iz Australije

Obaveštenje za sve nastavnike srpskog jezika i učenike naših škola u Australiji: za decu iz rasejanja prijem će biti organizovan krajem jula, a uskoro će biti objavljeni i detalji konkursa za iduću godinu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here