Nagrada za kraj godine

0

 

Tokom školske godine, svake subote prepodne, nastavu srpskog jezika u Viktorijskoj školi, koja koristi prostorije Dandenong High Sćool, pohađalo je stotiNak đaka.

 

Kao nagradu roditeljima što su njihovi mališani redovno pohađali nastavu na srpskom jeziku, a pri tome vodili računa da svi domaći zadaci budu napisani i sve spremno za školu, deca su ih nagradila priredbom.

 

Bez pomoći matice

Škola srpskog jezika u Dandenongu, kažu, za sada nema upostavljenu saradnju s institucijama Srbije, koje se brinu o učenju našeg jezika u inostranstvu.
– Imamo saradnju sa školom srpskog jezika Azbuka u Novom Sadu. Od njih dobijamo knjige i materijal, ali od državnih predstavnika Srbije za sada nismo imali nikakvu pomoć – ističe Svetlana Stevanović.

– Hvala vam za današnje prisustvo, za još jednu godinu odricanja od dužeg spavanja subotom, za sve žrtve koje smo zajedno podneli. Verujemo da je školska godina bila uspešna, kao i da smo postigli nešto. Uživajte u našoj priredbi – rekla je Svetlana Stevanović.

U polučasovnom programu koji je počeo himnom Srbije izvedeno je pregršt zanimljivih dečjih recitacija, zagonetki, šali i narodnih umotvorina, a deca su pokazala i talenat za glumu i nadarenost za pesmu. Dugim aplauzima nagrađen je moderni šaljiv prikaz bajke "Crvenkapa i vuk" u kojoj su učestvovali Ivana Džepina i Petar Mičić. Izveden je i dramski prikaz o nevoljama đaka kada se "razbole" od tinejdžerske ljubavi. Ipak, pravo iznenađenje na priredbi napravila su deca predškolskog uzrasta sa pesmicama koje su spremili sa učiteljicom Slavicom Stojković.

– Nastavu smo na početku godine počeli sa 110 učenika podeljenih u pet razreda. A školsku godinu završavamo sa nešto manjim brojem, negde oko 90 đaka, među kojima su i učenici koji su se spremali za polaganje maturskog ispita iz srpskog jezika. Kao i svake godine, bilo je dinamično, ali zadovoljni smo postignutim – ističe Svetlana Stevanović koja je dugi niz godina angažovana u nastavi srpskog jezika, a ove godina obavljala je i funkciju koordinatora.

Gospođa Stevanović podseća da je od ključne važnosti za budućnost nastave na srpskom jeziku saradnja i podrška roditelja i zajednice.

 

Veliki entuzijasti

– Moje kolege su zaista veliki entuzijasti u radu sa decom na učenju i promovisanju našeg jezika. Slavica Stojković to radi već punih 20 godina s prekidima. Lično sam uključena već 15 godina. Svi smo tu subotom da se ne zaboravi srpski jezik u Australiji – poručuje Svetlana Stevanović.

– Ovo je jedina škola srpskog jezika, u ovom delu Melburna, koju direktno finansira vlada Viktorije. Radimo po državnom nastavnom programu koji važi za izučavanje svih stranih jezika. Obrađujemo teme prilagođenje srpskoj kulturi i jeziku.

U zavisnosti od broja učenika, država određuje fondove za finansiranje nastave srpskog jezika, a time zavisi i kvalitet školovanja. Veći broj učenika, naravno, znači i bolju nastavu.

– Bilo bi lepo da možemo da se nadamo da će se učenje srpskog jezika intenzivirati u budućnosti. Međutim, i srpski jezik deli budućnost svih drugog jezika u Australiji. Ukoliko ne nastavimo da promovišemo učenje jezika i ukoliko počne da opada broj đaka koji nastavu pohađa, ne čeka nas sjajna sudbina. Ipak, možemo da se pohvalimo da poslednjih nekoliko godina imamo stabilan broj đaka – kaže sagovornica "Vesti".

U Viktorijskoj školi jezika mogu da se pohvale da imaju izuzetno stručan tim nastavnika srpskog jezika. Tokom godine bili su angažovane Svetlana Stijačić, Nataša Vuković, Svetlana Stevanović i Slavica Stojković. Upis u novu školsku godinu počinje od sledeće nedelje, a nastava će početi u februaru sledeće godine.

– Prilično smo vremenski ograničeni u nastavi. Imamo samo tri sata subotom da radimo sa decom. Moramo da obradimo nastavni program, da uklopimo sve što deca treba da završe za svoju redovnu školu. Naša škola je deo državne institucije. Zaista se čudimo kako svake godine uspevamo da za kratko vreme pripremimo jedan ovako lep program.
 

Zadovoljni nastavnici

Najveći broj naših zemljaka u Melburnu živi na području oko Dandenonga, gde se nastava srpskog jezika odvija svake subote prepodne. Broj đaka mogao bi sigurno da bude veći, ali su nastavnici zadovoljni.
– Još smo zadovoljni interesovanjem u zajednici za učenje srpskog jezika. Naravno broj đaka sada ne može da se uporedi sa onim koji smo imali pre 10-15 godina. Srećom, sada neki od roditelja, koji su bili naši đaci, dovode svoju decu kod nas da uče srpski jezik. Generacija đaka od predškolskog do četvrtog razreda su većinom deca naših bivših đaka – ponosno kaže gospođa Stefanović.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here