pixabay.com

Vozači u Novom Južnom Velsu koji u kontinuitetu ne budu kršili saobraćajne propise, mogli bi da izbegnu kazne za manje prekršaje koje naprave posle tri godine “čiste istorije“.

Ovo je jedna od najavljenih promena koju je u okviru predizborne kampanje predstavila vladajuća, Liberalna stranka te države.

Samo dan ranije, i opozicija je najavila sličnu politiku ukoliko pobedi na izborima 25. marta. Laburisti obećavaju 12-mesečnu probu sistema prema kojem će svakome ko ne bude kršio propise tokom godinu dana biti vraćen po jedan ranije oduzeti kazneni poen.

Uveden u NSW sada već davne 1969. godine, sistem kaznenih ili “demerit“ poena je nacionalna inicijativa koja je trenutno na snazi u svim jurisdikcijama Australije, a dizajniran je s ciljem da podstakne bezbednu vožnju.

Zajedno sa novčanim kaznama, kazneni poeni su se pokazali kao snažan podsticaj za bolje poštovanje saobraćajnih propisa u proteklim decenijama.

Međutim, isto tako, ove mere u kombinaciji sa mobilnim kamerama za brzinu predstavljaju strepnju, pogotovo za primerne vozače koji nikada nisu prekršili saobraćajne regulacije.

Naime, broj kazni za mobilnu kameru za kontrolu brzine izrečenih kada je ograničenje brzine prekoračeno za 10 km/h ili manje porastao je sa 3.222 u oktobru 2020. na čak 27.855 u februaru 2021, pokazuju podaci Uprave prihoda Novog Južnog Velsa (Revenue NSW).

“Najbrže polukružno skretanje“

Obe vodeće političke opcije u NSW pokušavaju da pridobiju “dobre“ vozače, obećavajući im ukidanje kazni ili vraćanje oduzetih poena.

– Te vozače ćemo nagrađivati na osnovu njihove vozačke istorije, pokazujući da prepoznajemo slučajne, manje prekršaje i da ćemo poništiti novčanu kaznu, ali kazneni poeni koje su dobili ranije i dalje ostaju u njihovom dosijeu – izjavila je ministarka za puteve Natali Vord.

Ministarka se ne slaže s politikom laburista jer su, kako kaže, dve trećine nesreća sa smrtnim ishodom u poslednjih pet godina uključivale vozače koji su prekoračili brzinu za manje od 10 km/h.

– Ne postoji takva stvar kao što je bezbedno prekoračenje brzine. Znamo da brzina ubija, a ovakva politika zanemaruje žrtve i porodice – rekla je Vordova za 2GB radio.

Predstavnik opozicije za saobraćaj Džon Grem kaže da je objava laburista o “opraštanju“ kazni – “najbrže polukružno skretanje na svetu“.

– Razočaravajuće je što su odbacili našu bolju, sigurniju politiku samo zato što je oni nisu smislili – rekao je Grem.

Po mišljenju opozicije, vreme je da se isprobaju neke nove ideje.

– Više od 600.000 ljudi kažnjeno je zbog prekoračenja brzine, a broj žrtava na putevima je porastao – istakao je Grem.

Šta su obećali koalicija i laburisti?

Laburisti su obećali da će vozačima svake godine obrisati jedan kazneni poen ako ne budu imali prekršaje tokom 12 meseci. Trenutno, vozači moraju da čekaju tri godine (tačnije 40 meseci) da bi im se izbrisali kazneni poeni.

Koalicija s druge strane ima plan da vozačima s čistim dosijeom tokom tri godine ukine kazne za prekršaje niskog stepena.

To uključuje prekoračenje brzine ispod 10 km/sat, vožnju u autobuskoj ili tranzitnoj traci ili vozače sa probnim dozvolama, koji su uhvaćeni da voze bez “P“ tablica.

Ova mera će stupiti na snagu 3. aprila, ako Koalicija ponovo osvoji vlast na izborima. Međutim, neće se primenjivati na prekršaje sa “ozbiljnim bezbednosnim rizicima“, kao što su školska zona, crveno svetlo, upotreba mobilnih telefona i prekršaji prekoračenja brzine iznad 10 km/h.

Portparol NRMA Peter Kouri rekao je da vidi benefite u obe ponuđene opcije.

– Podržavamo obe politike objavljene ovih dana – rekao je Kouri.

Žučne rasprave na mrežama

Nakon najave olakšica za prestupe u saobraćaju, na društvenim mrežama povele su se rasprave. Mnogi poručuju da se prestane sa podsticanjem opasnog ponašanja u vožnji i nagrađivanjem onih koji ugrožavaju druge.

Istim tonom druga strana u raspravi kaže da se ne slaže ni sa vlašću, ni sa opozicijom. Naime, oni smatraju da ne bi trebalo prećutno odobravati prekoračenje brzine i druge saobraćajne prekršaje.

Kako kažu pojedini, “vozači treba da shvate da je ograničenje brzine upravo to – granica brzine kojom morate da vozite“.

Kazna za zaklonjenu tablicu

Preveliku strogost nekih postojećih kazni pokušao je da ilustruje jedan čitalac pod pseudonimom “sajbertviti“.

“Imao sam 20 godina čiste vozačke istorije i onda sam kupio nosač za bicikle za svoju decu. Uzeo sam i registarsku tablicu za priključni deo, ali pošto nisam imao vezice da povežem tablicu, na brzinu sam otišao u Banings sa prikačenim nosačem i nisam razmišljao o tome. Policija me je zaustavila na povratku i rekla da je moja registarska tablica na autu zaklonjena nosačem za bicikle. Dobio sam kaznu od 400 dolara i oduzimanje tri boda. Pokušao sam da osporim kaznu, ali uzalud. U obrazloženju su rekli: “Zbog ozbiljnosti prekršaja…“

Milioni od “dobrih“ vozača

Od vozača koji su imali tri godine čistu istoriju pre nego što su napravili “manje rizičan“ prekršaj, u 2021. naplaćeno je 227.500 kazni u NSW.

U državnu kasu se samo od tih kazni slilo 39,2 miliona dolara!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here