Lična arhiva
PROSLAVILI UZ TORTU: Autori filma sa drugarima iz odeljenja u Majntalu

Učenici Srpske dopunske škole iz Majntala osvojili su specijalnu nagradu na međunarodnom IKT filmskom festivalu za decu i mlade u konkurenciji od preko 60 kratkih filmova. Ova nagrada im je pripala za film “Recept za prijateljstvo” koji su snimili u saradnji sa nastavnicom Bojanom Rakonjac.

IKT FilmFest je festival za decu i mlade koji okuplja decu i omladinu od 7 do 25 godina, a tema ovogodišnjeg konkursa bila je Prijateljstvo. Pristiglo je više od 60 dokumentarnih i igranih filmova iz osam evropskih zemalja, što uspeh mališana iz Majntala čini još većim. Završnica festivala bila je u Novom Pazaru, kada su prikazani filmovi i izabrani najbolji.

Film “Recept za prijateljstvo” nastao je zajedničkim radom učenika mlađeg, srednjeg i starijeg uzrasta Milana Dačića, Lene Brkić, Atine Zečević, Nine Milenković, Jovane Tisevski, Mine Brkić, Milana Peča, Jovana i Miljane Pupac. Želja im je bila da pokažu potragu za tajanstvenim receptom za prijateljstvo, pa film počinje u kuhinji koja nosi naziv “Milanove i Lenine čarolije”. Milan (Milan Dačić) smatra da se prijateljstvo, kao i svaki slatkiš, može napraviti od brašna i šećera, ali Lena (Lena Brkić) ima bolju ideju. Zajedno kreću u potragu za primerima prijateljstva, a pravo mesto za to je tamo gde je ono najiskrenije – među decom. Mlađi drugari ih svojim primerima uče šta je to prijateljstvo, te će se Lena i Milan na kraju filma ponovo naći u kuhinji i recept podeliti sa svetom.

TAJNI RECEPT: Milan Dačić i Lena Brkić

– Sledeći ovaj recept, učenici su i napravili film zajedničkim radom, sa mnogo truda, kreativnosti i uvažavanja tuđeg mišljenja. Ono što je prikazano u filmu to je ono što se svakog ponedeljka dešava u našoj učionici. Da bismo mogli da funkcionišemo kao jedna velika, a heterogena grupa mi činimo upravo to: pomažemo jedni drugima, učimo jedni od drugih, podržavamo se i poštujemo. A kada se ovim sastojcima doda ljubav prema maternjem jeziku, uspeh nije mogao da izostane – zadovoljno kaže nastavnica Bojana Rakonjac.

Bojana dodaje da namerno govori u prvom licu množine jer i ona čini tu celinu sa svojim učenicima i ona svakodnevno uči od njih.

PODRŠKA ĐACIMA: Nastavnica Bojana Rakonjac

Vest o osvojenoj nagradi obradovala je učenike, ali i roditelje koji su velika i važna podrška u svim aktivnostima Srpske dopunske škole.

Učenici su nagradu, kako i dolikuje, proslavili na prvom zajedničkom času posle odluke žirija sa drugarima koji pohađaju nastavu u Majntalu. Iako je Lena tvrdila da za prijateljstvo nije potreban šećer, mališani su shvatili da ono postaje jače ako se povremeno i zasladi, pa su se toga dana počastili tortom i slatkišima.

RADUJU SE NOVOM PROJEKTU: Atina Zečević, Nina Milenković i Jovana Tisevski

Radili s ljubavlju

Učenica Jovana Tisevski kaže da je svima drago što su učestvovali u ovom divnom takmičenju.

– Veoma sam srećna zbog nagrade, drago mi je i što je žiri prepoznao da smo sa ljubavlju i uživanjem snimali film. Posebno zahvaljujemo našoj nastavnici i radujemo se novom projektu.

Kreativna nastava

IKT FilmFest i slični projekti su odlična prilika da učenici iz dijaspore grade nove veze sa Srbijom, ali i da i se redovna nastava obogati različitim kreativnim aktivnostima kroz koje će učenici još više zavoleti svoj maternji jezik i svoju zemlju.

Film “Recept za prijateljstvo” dostupan je na linku https://www.youtube.com/watch?v=JakRMOIY798