EPA
Ministar zdravlja Austrije Volfgang Mikštajn

Ministar zdravlja Austrije Volfgang Mikštajn i ministarka turizma Elizabet Kestinger najavili su oštre kontrole poštovanja epidemioloških mera u gastronomiji.

Posebno u noćnoj gastronomiji došlo je u poslednje vreme do većeg broja infekcija korona virusom. Inače popustila je disciplina u poštovanju mera.

Naime, ko želi u rastoran, kafić, kafanu mora, prema važećim merama, da ima sa sobom sertifikat o vakcinaciji, potvrdu o preležanom Kovid19 ili negativan test.

Na početku otvaranja gastronomije ugostitelji su to kontrolisali, ali u međuvremenu je disciplina gostiju, te i ugostitelja popustila. Odnedavno su austrijske vlasti dobile mogućnost kažnjavanja ovakvih kršenja mera.

Ukoliko neko nema jednu od tri potrebnih potvrda a “uhvaćen” je na mestu za koje je to “ulaznica” biće ubuduće kažnjavan sa 90 evra. Inače kazne za goste mogu ići do 500 evra, a za ugostitelja do 3.600 evra.

– Učinićemo sve da se pravila pristupa noćnoj gastronomiji, ali i u svim ostalim ugostiteljskim objektima poštuje. U interesu je ugostitelja i gostiju da se ta pravila poštuju.Mere koriste zaštiti svakog pojedinca i pomažu da ne dođe do novih ograničavanja sloboda – istakla je Kestinger.

Mikštajn je pozvao ugostitelje da kontrolišu dokumenta gostiju kako bi se sprečilo dalje širenje korone. Ukazao je da su Zelenim pasošem i aplikacijom za proveru izrađeni instrumenti za brzu kontrolu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here