Unsplash
Ilustracija

Pekarsko udruženje Australije održalo je tokom vikenda u Bendigu, u Viktoriji, godišnju izložbu pekara i tom prlikom krunisalo pobednike u brojnim kategorijama različitih vrsta hleba, peciva i slatkiša.

Sudsko veće je tokom dvodnevnog događaja, probalo 590 pekarskih proizvoda iz 143 australijske pekare. Za najbolju krempitu u Australiji nagrađena je pekara Nort End Bejkhaous u Šepartonu. Nostalgična australijska poslastica, u slengu poznata kao “snot blok”, definisana je kao slatkiš s debelim slojem krema od vanile u sendviču između slojeva hrskavog lisnatog testa i posuta šećerom u prahu, dok se Nort End odlučio za blistavi beli fondan.

Toni Smit, izvršni direktor australijskog udruženja pekara, izjavio je za medije da su sudije tražile fino hrskavo pecivo na vrhu i dnu (ne pregusto ili lepljivo), mekanu (ne gustu) glazuru na vrhu i glatko i kremasto punjenje od vanile koje je i dalje dovoljno čvrsto tako da se ne razliva kada ga zagrizete.

– Pobednik je imao sve ovo, a fil je bio neverovatan, nije vam se lepio za usta. Sudije su bile impresionirane – rekao je Smit.

Dok ova pekara nije dobila najveće priznanje za svoje začinjeno pecivo prekriveno glaziranim krstom, koje su bile pobednici 2021. i 2022, regionalna pekara je osvojila prvo mesto za najbolju inovativno pecivo sa ukusom vedžemajta, čuvenog australijskog premaza, koja će biti dostupna u prodavnici u narednim nedeljama.

Učesnik iz Južne Australije, Banana Bugi, iz jugoistočnog dela Adelajda, poneo je titulu najbolje australijskog peciva sa krstom. Pekara je osvojila prvo i drugo mesto za svoje tradicionalno pecivo, strogo punjene voćem. Pekara Mek Kinon vilidž, iz jugoistočnog Melburna pobedila je u kategoriji najbolja rol kobasica.

Gurmanske pite

Prošlogodišnji vrhunski pobednik u kategoriji rol kobasica, pekara Kantri Kob pekara, koja ima prodavnice u Kajtenu, Boroniji i Springvejlu, osvojila je prvo mesto u kategorijama pita s mesom i gurmanske pita i to zbog mornarske pite od školjki. Pekara je, takođe, osvojila drugo mesto za krempitu.