Na Međunarodnom sajmu knjiga u Moskvi Srbija je uspešno promovisala nacionalnu kulturu i izdavačku delatnost. Centralne teme programskog nastupa bile su obeležavanje 810. godišnjice nastanka, saopštilo je Ministarstvo kulture.

Ministarstvo kulture ocenilo je da je Srbija, na sajmu koji je završen u nedelju, uspešno promovisala nacionalnu kulturu i izdavačku delatnost.

Predstavljanje srpske književnosti na moskovskom sajmu proteklo je u znaku obeležavanja niza godišnjica: 90 godina od rođenja i deset godina od smrti Milorada Pavića (1929-2009), 90 godina od rođenja Aleksandra Popovića (1929-1996), 30 godina od smrti Danila Kiša (1935-1989), 70 godina od smrti Rastka Petrovića (1898-1949), 120 godina od rođenja Radeta Drainca (1899-1943), 100 godina od objavljivanja prekretničke zbirke pesama Lirika Itake (1919-2019) Miloša Crnjanskog.

Predstavljanje edicije “Serbika”, koja sadrži prevode savremene srpske proze i poezije, izdavačke kuće “Skitija”, kao i izdanja “Aleteje” objavljena uz podršku Ministarstva kulture i informisanja, izazvalo je veliko interesovanje moskovske publike.

Osim prezentacijom nacionalnog štanda, Srbija se u ruskoj prestonici predstavila i nizom pratećih programa u znamenitim kulturnim institucijama, od kojih se posebno izdvajaju izložba “Sergej Solovjov: konjanik i stripar” prof. dr Irine Antanasijević, okrugli sto pod nazivom “Savremena književnost Rusije o Srbiji i Srbije o Rusiji” u čijem radu su učestvovali brojni pisci i književni kritičari kao i posebnim tematskim izdanjima Nacionalne revije “Srbija” na ruskom i engleskom jeziku.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here