Pexels

Ako pijete svakodnevno ovaj čaj brže ćete ojačati imunitet, a iskusićete i brojne druge zdravstvene prednosti.

Kako bismo na pravi način brinuli o sebi i svom imunitetu, trebalo bi da pazimo na ono što unosimo u organizam.

– Nutrijenti su najvažnija komponenta, pa je potrebno jesti raznoliku hranu koja nudi sve potrebno organizmu. Vodu takođe ne smete da zaboravite, ali postoji jedan napitak koji će učiniti mnogo za vaš imunitet – objašnjava nutricionistkinja Laura Burak za Ordinaciju.hr.

Jutarnji napitak za zdravlje

Ako tražite napitak koji biste pripremali za početak dana, posegnite za biljnim čajem.

– Zeleni čaj je moj prvi odgovor, jer će pružiti dozu kofeina, ali i antioksidanta te polifenola, biljnih sastojaka koji mogu smanjiti upale i deluju kao zaštita od upalnih procesa te razvoja hroničnih bolesti kao što je rak. Snižava i holesterol te su mu dokazana antikancerogena svojstva. Kao i kafa i mača, sadrži kofein, a šoljica zelenog čaja sadrži od 24-40 miligrama kofeina, što je znatno manje od šoljice kafe, no pijući zeleni čaj sa kofeinom ne možete pretjerati, a bićete i puni energije – kaže Burak.

Kako upalni procesi mogu da oslabe imuni sistem organizmu će biti mnogo teže da se od bolesti brani, ali i oporavi. Vaš je dakle najvažniji zadatak da brinete o zaštiti imunog sistema.

Zdravstvene dobrobiti zelenog čaja

Bezbroj je dobrobiti zelenog za tel, a kada se konzumira može ojačati imunitet, štititi od hroničnih bolesti, razvoja raka, bolesti srca i mozga. Zeleni čaj sadrži šest osnovnih polifenola, poznatih kao katehini. Možda niste znali da se zeleni čaj povezuje se s ubrzanim metabolizmom i bržim sagorevanjem masti. Studije su potvrdile i da ovaj čaj pomaže kod dijabetesa, smanjuje stres, štiti zube i telo od štetnih UV zračenja i virusnih infekcija.

Kako pravilno pripremiti čaj?

Najveću korist imaćete ako pijete tek pripremljen čaj, koji je odstajao između tri i pet minuta. Tokom ovih nekoliko minuta katehini izlaze na površinu i imaju bolji efekat kada se čaj ispija. Zeleni čaj napravljen od sušenih listova takođe sadrži više katehina. Beskofeinski, instant ili gotov čaj u bočici ima manje katehina, dok kapsule zelenog čaja imaju jednako ovih komponenata kao i sveže skuvani čaj.

Kako dodatak mleka utiče na čaj?

Tradicija ispijanja čaja s mlekom dolazi iz Engleske. Iako se zeleni čaj uobičajeno ne priprema s mlekom, studije su pokazale da dodatak mleka zaustavlja blagotvoran učinak katehina iz zelenog ili crnog čaja.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here