Lična arhiva
NAGRAĐIVAN I PROŠLE GODINE: Jovan Samuel Stanojević

U Beču je, u organizaciji legende harmonike Ljude Radosavljevića, deveti put održano polufinale za plasman na finalno takmičenja Prva harmonika Srbije u Sokobanji, koje će biti održano od 6. do 8. avgusta.

Prema oceni žirija prikazan je zapažen kvalitet, a posebno su se istakli Jovan Stanojević, Mario Đorđević, Kristijan Nedeljkov, Marko Milenković i Miodrag Stanković.

JEDAN OD ZAPAŽENIH: Kristijan Nedeljkov

Inače, žiri su činili prof. Miloš Todorovskli, Predrag Milić, višestruki prvak sveta Jovica Radosavljević, predsednik žirija bio je Ljuba Radosavljević, a supervizori iz Sokobanje Milena Milenković i Daliborka Stevanović.

Daliborka Stevanović, direktorka Kulturnog centra u Sokobanji i Milena Milenković, urednica programa, izrazile su zadovoljstvo kvalitetom takmičara i odličnom organizacijom polufinala u Beču.

Stevanovićeva je objasnila da je organizaciju takmičenja Prve harmonike preuzeo Kulturni centar Sokobanja i da je zbog toga došla na polufinaleu Beč.

– Do sada smo imali polufinale u Pančevu, Varvarinu, sada u Beču, a slede takmičenja u Leskovcu, Vukovaru i na kraju u Sibnici, naglasila je ona.

Prema njenim rečima Prva harmonika Srbije je autentičan i prepoznatljiv sokobanjski brend.

– Sama činjenica da se manifestacija ove godine održava 61. put i da toliko dugo traje govori koliko je značajna za Sokobanju i za harmonaše, ali i izvođenje tradicionalne srpske narodne muzike – objasnila je.

Rekla je da će kao novi organizatori pokušati da unaprede kvalitet ovog međunarodnog festivala, da ga prošire i uključe što više harmonikaša iz dijaspore.

Gošće iz Sokobanje i Ljuba Radosavljević

Pobednici po kategorijama:

Petlići: Luka Milovanović, Kristijan Nedeljkov, Lazar Miletić

Pioniri: Igor Roitner, Valentino Marinković, Marko Milenković, Jovan Samuel Stanojević

Stariji pioniri: Aleksandar Radovanović, Stefan Stanković, Jovan Majstorović, Dušan Živanović

Mlađi juniori: Mario Đorđević, Luka Simić, Pavle Mijatović, Filip Jovanović

Juniori: Ivan Komarac

Mlađi dueti: Mihajlo Veljković i Aleksandar Radovanović, Pavle Mijatović i Jovan Majstorović

Seniori: Đuro Ćuk, Danijel Vasić.