Najbolji satiričari Minić i Dinčić

0

 

U kategoriji za najboljeg mladog satiričara do 35 godina nagrada je uručena Srđanu Dinčiću iz Sremske Mitrovice.

U svom stvaralaštvu Minić kao izraz koristi različite forme, a među njegovim naslovima se nalaze knjige aforizama, satiričnih priča i putopisi.
 

"U svakom delu je sačuvao aktuelnost, uz beskompromisnost kritičke misli u aforizmu, držeći se svog kozerskog tona u pričanju priča i neodoljivom šarmu satiričnih putopisa", naveo je predsednik žirija Petar Mićković.
 

On je dodao da je Minić, baveći se novinarstvom, zaslužan i za osnivanje mnogih satiričnih i humorističkih rubrika u časopisima kao što su "TV Revija", kruševački "Grad", "Bazar" i "Ilustrovana politika".
 

Minić je rođen je 1942. godine u Kruševcu. Autor je 10 knjiga aforizama i priča, prevođen je na više stranih jezika i zastupljen je u domaćim i stranim antologijama.
 

On je dugogodišnji urednik "Satirikona", autor je rubrike satiričnih komentara "Ukratko".
 

Laureat je bio i urednik u "Ošišanom ježu". Minić je dobitnik najznačajnijih nagrada za humor i satiru u Srbiji – "Radoje Domanović", "Jovan Hadži Kostić", "Zlatni jež" i "Dragiša Kašiković", kao i međunarodnih književnih priznanja "Aleko" u Bugarskoj i "Vuko Bezarović" u Crnoj Gori.
 

Žiri u obrazloženju navodi da Dinčić pripada samom vrhu mlađeg srpskog satiričarskog naraštaja. On nekoliko godina, u kontinuitetu, stvara i objavljuje veoma uspele aforizme koji predstavljaju spoj mladalačkog bunta i satiričarske zrelosti, kazao je Mićković.

 

On je dodao da postoje dve osnovne osobine Dinčićevih "monumentalnih minijatura", a to su izraženi humorni karakter i kritičnost.

 

Dinčić je rođen 1984. godine u Karlovcu u Hrvatskoj. Objavio je dve knjige aforizama "Nešto nevešto" (2005) i "Kaktus, makaze i sitne nakaze" (2007). Zastupljen je u više zbornika kratke satirične forme. Epigrame i aforizme objavljivao je u "Ošišanom ježu", "Makedonskom ostenu", "Etni" i "Svetlosti".

 

Na čelu žirija je Mićković, a članovi su publicista Đorđe Dimitrijević i satiričari Slobodan Simić, Aleksandar Čotrić i Nenad Vučetić.

"Vibova nagrada", koja se sastoji iz plakete i novčanog iznosa, po tradiciji, dobitnicima je uručena na dan rođenja Vladimira Bulatovića Viba. Ovo priznanje ustanovljeno je 2000. godine i dodeljuje se svake pete godine.
 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here