Tanjug/AP
Novak Đoković

Ako je i bilo dileme, od 11. jula je nema – Novak Đoković je najbolji svih vremena. Srpski teniser, lider na ATP listi 329 nedelja, tog julskog popodneva osvojio je 20. grend slem pehar, čime se izjednačio sa Rodžerom Federerom i Rafaelom Nadalom i sada čeka US open, odnosno nove turnire, kako se osamio na vrhu liste. I, ono što je njegovim navijačima najvažnije, to nije neizvodljivo. To je sasvim realno, pitanje je samo trenutka…

Pobeda nad Beretinijem u finalu Vimbldona došla je kao nagrada za sjajnu sezonu, još jedan odlično odigran turnir u godini u kojoj Novak niže rekorde. U ovoj 2021. je prestigao Rodžera Federera po broju nedelja provedenih na čelu ATP liste. Đoković je osvojio najviše ATP poena u istoriji u jednoj sezoni – 16.785. Jedini je Nole svaki grend slem osvajao najmanje dva puta, samo one se na svih devet mastersa radovao i to po dva puta, uz to ima najbolji procenat pobeda nad teniserima iz “top 10″… Sa nabrajanjem bismo mogli unedogled… Iz svih tih razloga, poklonili su mu se i oni kojima je, možda, draži Rafa (španska “Marka”) ili Rodžer.

Malo nedostaje da “GOAT” prestigne Martinu Navratilovu po broju nedelja provedenih na prvom mestu na ATP listi. Pored imena i prezimena Čehinje stoji brojka 332, a kako ima osiguranu prvu poziciju bar do sredine avgusta, izvesno je da će Nole preskočiti Navratilovu. To će biti malo teže sa Štefi Graf, koja je vladala čak 377 sedmica, ali za Đokovića nema nemoguće misije. Čekamo 20. jun 2022. da vidimo hoće li uspeti “u cugu”.

Širok osmeh i usklik Srbija obeležili su slavlje u Londonu, na čuvenom Vembliju, na kome važe posebni protokoli. U trenutku kada su se kamere uključile, odnosno kada se Srbin obratio gledaocima nacionalne televiziji, još jednom je istakao značaj podrške koju mu pružaju navijači iz njegove zemlje i koliko je ceni i poštuje.

– Srbijo, volim te! Idemo – poručio je Nole iz Londona.

– Volimo i mi tebe – odgovorili bismo, iako Đoković ne čuje.

Kako ne voleti čoveka koji je proslavio Srbiju? Zbog koga se “milion puta” slušala himna “Bože pravde”, zbog koga se vijorila srpska zastava, spominjala ova naša mala i lepa zemlja na Balkanu, javno osuđivalo bombardovanje… Zbog koga, jednostavno i oni koji nisu znali gde se Srbija nalazi, sada dolaze njoj u posetu.

Nije najbolji teniser sveta “broj jedan” samo u sportu kojim vlada, već i u ljudskosti. Ne sme se zaboraviti njegova humanost, koja nema granice. Koliko je samo škola, vrtića obnovljeno, pomognuto, koliko je respiratora tokom pandemije korona virusa kupljeno, kako za Srbiju tako i za Italiju, Crnu Goru, koliko je mališana kojima je novac bio potreban za lečenje dobilo “anonimnu donaciju”…

Ima, istina, mnogo onih koji ne vole Đokovića. Videlo se to na turnirima prethodnih godina, kada je publika, vrlo često, znala da navija za Novakovog protivnika, ko god to bio. Ali, nije to nikada poremetilo Srbina. Naprotiv. On i dalje vlada, uprkos svemu i u inat svima.