Najčešće greške sa biftekom, testeninama i brokolijem

0

Niko ne voli gnjecavu i slepljenu pastu
 

Testenina – Osnove kuvanja testenina već svi dobro poznajemo: sačekamo da voda provri, dobro poslimo, ubacimo testeninu i pripazimo da se ne prekuva. A onda je neko otvorio enciklopediju italijanske kuhinje i tamo je pisalo da naš način kuvanja i nije baš najbolji.

 

Da li vam se testenina slepi, iako ste u vodu dodali ulje ili masnoću neposredno posle kuhanja? Autori savetuju da zaboravite na ulje, uzmete špagete između dlanova, lagano ih zaokrenete i testenina će se sama prirodno razdeliti.

 

Biftek – Toliko smo slušali o ispravnoj pripremi bifteka, da ni čudo koliko ima "ispravnijih" načina. Od trikova kako da meso ostane što mekše, pa do saveta kako pogoditi kada je kraj pečenja, kako bi meso ostalo ružičasto u sredini. Ne želite da ga isečete po sredini jer se plašite da će sokovi iscuriti.

 

David Lebovic, renomirani svetski gastrobloger tvrdi da nema istine u time, i da bez problema možete da zasečete biftek kako bi utvrdili da li je pečen. Neće se skameniti usled nedostatka "soka". Više ćete štete napraviti ako ostavite da se predugo peče, jer će tada stvarno biti suv i tvrd.

 

Brokoli – A što je s brokolijem? Nikada nemamo dovoljno vremena, tako da sve recepte koji zahtevaju dodatno vreme zaobilazimo. Klasični način pripreme? Ubacimo brokoli u vrelu vodu, dobro začinimo, ocedimo, zalijemo je s malo maslinovog ulja i limuna i gotovo.

 

Ipak, kipuća voda uništava strukturu brokolija, tako da on postane vodenast, gnjecav i bezukusan ma koliko ga mi začinili. Zato probajte ovo: zagrejte rernu, brokoli stavite na papir za pečenje, prelijte maslinovim uljem i začinite. Razlika ovako pripremljenog bi trebalo da bude više nego očigledna, i to u pozitivnom smislu. Za one koji ne broje kalorije – zapecite brokoli sa sirom.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here