Zbog toga što pojedini korali ili karbonatne stene igraju posebnu ulogu u vodenim površinama, bilo da je reč o okeanima, morima, jezerima ili rekama, neke od njih jednostavno izgledaju mnogo lepše od ostalih, a neke imaju toliko čistu vodu nestvarne boje da je teško poverovati da zaista postoje.

Kada govorimo o plažama, često se u prvi plan ističe sitan pesak na kom biste zauvek mogli da se sunčate i gledate u pučinu, ali svi znamo da on ne znači mnogo bez kristalno čiste vode u koju sa njega možete da uskočite. Evo top liste plavetnila u koje bi ljudi širom sveta najradije uronili čim ih ugledaju.

Lampeduza, Sicilija, Italija

Lampeduza, Italija

Kao najveće i najlepše u grupi Pelagijskih ostrva u srednjem delu Sredozemnog mora, između Malte i Tunisa, Lampeduza zavređuje da je posetite zbog same svoje pozicije, ali ono što je njen najjači adut jeste fantastična voda: svetlucajuća, kristalna i elektro-plava. Najpopularnija plaža na ostrvu je Zečija plaža sa brojnim uvalama okruženim krečnjačkim stenama.

Bonito, Brazil

Zahvaljujući visokoj koncentraciji karbonatnih stena koje važe za prirodni filter, reke brazilske opštine Bonito, koja pripada Minas Žerais, jednoj od 26 brazilskih država, su izuzetno čiste i plave – toliko da je ceo ovaj predeo bio nazivan Karibima Centralno-zapadnog regiona Brazila. Najveći estuar na svetu Rio de la Plata, nastao spajanjem ušća reka Parana i Urugvaj u Atlantski okean, dramatično plave boje, jako je popularan među roniocima zbog providnosti njegove vode i bogatog podvodnog života.

Jezero Pukaki, Južno ostrvo, Novi Zeland

Najveće od tri planinska jezera Južnog ostrva na Novom Zelandu ima toliko nestvarno plavu vodu da izgleda kao da je iz neke filmske scene. Osim toga što jeste bilo i to – nalazilo se u brojnim kadrovima filmske trilogije Gospodar prstenova – površina Pukakija nije nikakav specijalni efekat budući da boja vode potiče od sitnog kamenja u jezeru koje reflektuje plavu svetlost i jezeru daje blistavi sjaj.

Maldivi

Obilazak najplavljih vodenih površina na svetu ne bi bio potpun bez Maldiva poznatih po tirkizno plavoj vodi koja deluje nestvarno, toliko da brodovi koji njom plove često izgledaju kao da lebde iznad vode. Kao da već nije dovoljno blistava, nedavno je doslovno sijala na nenaseljenom ostrvu Vadu, a uzrok tome je bila hemijska reakcija poznata kao bioluminescencija (koja se dešava kada fitoplanktoni emituju svetlost) zahvaljujući kojoj su turisti mogli da uživaju u natprirodnoj lepoti čak i u mraku.

Navagio zaliv, Zakintos, Grčka

Iako brojne plaže u Grčkoj izgledaju kao da su uramljene smaragdno plavom bojom, postoji nešto posebno kod zaliva Navagio od čije lepote zastaje dah. Morska voda Navagia svoju čistoću i savršenost duguje najverovatnije tome što je u pitanju zaštićena oblast, s čije se obe strane pružaju strme litice, a oni koji bi da uživaju u tom prizoru treba da slede putokaze manastira Svetog Đorđa u blizini, odakle puca pogled na Navagio, celom njegovom dužinom.

Eksuma, Bahami

Voda koja okružuje ovo ostrvo je toliko natprirodno plava i čista da deluje kao da ste u bazenu bez granica. Prelepi zaliv je miran i topao preko cele godine, a s obzirom na to da temperatura vode retko kad pada ispod 22 stepena u njoj se može kupati čak i u zimskim mesecima (od decembra do februara). Eksuma je najpoznatija po Plaži svinja koja je tako nazvana zbog kolonije divljih svinja koje naseljavaju ovaj predeo.

Jezero Morena, Kanada

Ukoliko vam ovo jezero deluje poznato, to je zato što izgleda toliko savršeno da je korišćeno kao pozadina za Windows, Blackberry i Palm softvere, brojne Androidove proizvode, pa čak i na staroj kanadskoj novčanici od 20 dolara. Jezero locirano u prvom kanadskom nacionalnom parku Banf, ovo jezero svoju lepotu duguje glečerskim sedimentima koji potiču sa okolnih glečera. Iako je jezero Morena često zasenjeno većim i mnogo posećenijim jezerom Luis, njegova prednost je što je  – osim što je podjednako lepo – i to što je daleko mirnije.

Ostrvo Boracej, Filipini

Malo ostrvo čije su nadaleko poznate plaže od belog peska dobile brojne nagrade od turističkih publikacija, osim po njima poznato je i po tome što spada u jednu od najposećenijih turističkih destinacija za odmor, a boja njegove vode ostaje neprikosnovena. Plitka, staklasta voda koja okružuje ovo ostrvo ima providnost koju biste očekivali jedino od hotelskih bazena, a njena tirkizna boja je toliko intenzivna da biste se zaprepastili.

Izvor: Daljine.rs

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here