Vesti
PRIZNANJE PRIJATELJU: Vili Mine i Ljubiša Petrović

Delegacija Langenhagena grada partnera, boravila je u Bijeljini od 6. do 10. avgusta, a povod je, kao i svih poslednjih 20 godina, bio Pantelindan, krsna slava grada Bijeljine.

Delegaciju su sačinjavali zamenik gradonačelnika Vili Mine i član Saveta Volfgang Langrer. Dr Željko Dragić, osnivač humanitarnog udruženja Pomoć za mladi život, čijom zaslugom je i nastalo partnerstvo dva grada kojeg su 2007. zvanično potpisali tadašnji gradonačelnici Fridhelm Fišer i Mićo Mićić, radi drugih obaveza iz Bijeljine je morao da otputuje dan ranije. Prvi kontakti između dva grada nastali su 1996. godine kad su učenici Gimnazije Langenhagen vršnjacima u Bijeljini doneli božićne pakete. Već 1997. osnovano je udruženje “Pomoć za mladi život”, a kulturna saradnja i razmena mladih traje već 24 godine.

Partnerstvo dva grada u Langenhagenu su podržale sve političke frakcije, a delegacije i grupe mladih koje su posećivale Bijeljinu i druge gradove u BiH redovno su bili gosti i manastira Tavna.

Zamenik gradonačelnika Vili Mine tokom poslednjih 21 godine Bijeljinu je posetio 20 puta. Poseta prošle godine je izostala radi pandemije korone.

Gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović, Vilija Minea je označio kao primernog graditelja mostova prijateljstva i dodelio mu počasnu diplomu grada Bijeljine. Delegacija je na zajednički spomenik žrtvama građanskog rata položila cveće.

Prijateljstvo je poput stabla

– Prijateljstvo je kao jedno zdravo stablo, koje da bi napredovalo treba potkresavati i negovati – bio je mišljenja Vili Mine, koji je mladima svih ovih godina bio uzor.