Foto: EPA
Ilustracija

Građani Melburna, nažalost, mogu da se “pohvale” još jednim neslavnim rekordom. Naime, u četvrtak 23. septembra, Melburnžani su se probudili u gradu koji je najduže zaključan zbog kovida, od svih gradova na svetu. Sa 235 dana glavni grad Viktorije je preuzeo prvo mesto od početka pandemije, a danas već broji teško dostižnih 237.

Da podsetimo, mere zaključavanja su u Australiji počele u drugoj polovini marta prošle godine, da bi se intenzivirale u aprilu. I dok su druge države odlučile da relaksiraju mere krajem aprila, Danijel Endrjuz je zadržao lokdaun u Viktoriji sve do 11. maja 2020.

Međutim, drugi talas virusa korona je doveo do novog zaključavanja Melburna krajem juna 2020. i trajao je čak 111 dana u kontinuitetu, sve do 27. oktobra prošle godine. Od tada do jula 2021. usledilo je više kratkotrajnih zaključavanja grada. Sadašnji lokdaun Melburna, šesti po redu, na snazi je od 15. jula ove godine.

Slične neslavne rekorde imao je Buenos Ajres, zatim cela Republika Irska i Velika Britanija, ali daleko od toga da mogu da pariraju Melburnu po broju dana provedenih u karantinu.
Prema nedavno objavljenom planu premijera ove države, Melburn bi trebalo da se otvori 26. oktobra, ukoliko se na nivou Viktorije do tada dostigne 70 odsto vakcinisane populacije starije od 16 godina.

Naime, prošle godine država je konstanto težila nultoj kovid strategiji (bez pozitivnih slučajeva), da bi u najnovijem zaključavanju, tek nakon skoro dva meseca, odlučila da je to neodrživo, te je otključavanje grada vezala za broj vakcinisanih. Ukoliko se zadrži planirani datum, 26. oktobar, to bi značilo da će Melburn tada biti zaključan ukupno 267 dana.

Tokom zaključavanja, građanima Melburna su bila nametnuta izuzetno stroga pravila, uključujući policijski čas u noćnim satima, ograničenja za napuštanje domova, ograničeno vreme vežbanja i boravka na otvorenom, kao i dozvolu da svega jedan član domaćinstva može da obavlja svakodnevnu kupovinu u domaćinstvu, te ograničenje kretanje od pet kilometara.

U drugim državama i gradovima širom sveta bilo je i težih ograničenja. Na primer, u El Salvadoru je ljudima bilo dozvoljeno da izlaze iz kuće samo dva puta nedeljno, a oni koji su uhvaćeni u kršenju pravila nisu kažnjavani novčano, već su odvođeni u specijalne centre
gde su zadržavani.

U Vuhanu, gde je prvi put otkriven kovid, nekim ljudima nije bilo dozvoljeno da napuštaju svoje domove ni pod kojim okolnostima.

Na Filipinima je predsednik Rodrigo Duterte upozorio da će svako ko prekrši pravila biti streljan.

Iako Melburnžani nisu bili podvrgnuti ovakvim oblicima karantina, ipak mnogi od njih danas pate od depresije i teške anksioznosti, dok je ekonomija nesagledivo stradala.

Kreće “vakcinisana ekonomija”

Premijer Danijel Endrjuz je obećao da će stopa vakcinacije biti “karta za slobodu”.
– Postojaće “vakcinisana ekonomija” i u tome ćete učestvovati ako ste primili dve doze. Prećićemo u situaciju da ćemo, radi zaštite zdravstvenog sistema, zaključati ljude koji nisu vakcinisani – obećao je Endrjuz.

Vlada kaže da je trenutno u toku proces razvoja industrijskog pilot programa za ispitivanje održivosti “vakcinisane ekonomije”, u kojoj će više događaja, objekata i usluga biti otvoreno samo za ljude koji su primili dve doze vakcine protiv kovida.

– Ekonomija će raditi što je moguće normalnije za ljude koji su primili dve doze – istakao je Endrjuz.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here