EPA/EVGENIA NOVOZHENINA / POOL
Predsednici Kine i Rusije Si Đinping i Vladimir Putin

Američki mediji upozorili su na ranjivost baza SAD od mogućih napada Rusije i Kine.

– U budućim ratovima nove tehnologije mogu omogućiti velikim rivalskim silama, poput Kine i Rusije, da izvrše precizne i razorne napade na vojne baze i logističke mreže Sjedinjenih Država, čak i one unutar same SAD – upozorava autor članka u američkom listu „Foreign Policy“.

U članku se navodi da napredak u oblasti vazduhoplovstva, robotike, mašinstva, 3D štampanja i nanomaterijala omogućava stvaranje novih vrsta raketa i bespilotnih letelica.

– One se mogu lansirati diskretno i preletati velike udaljenosti – dodaje autor Majkl Beklej.

Novinar primećuje da nove hipersonične rakete, na primer, kombinuju brzinu i domet balističkih projektila sa okretnošću i tačnošću krstarećih raketa.

– Rasprostranjenost ovih tehnologija učiniće zastarelim trenutnu odbrambenu moć Amerike – kaže autor i dodaje da bi američka vojska imala problema da brzo odgovori na moguće napade Kine i Rusije. Prema Bekleju, većina američkih baza ima malo ili nimalo raketnih odbrambenih sistema ili ojačanih skloništa.

– Ova publikacija potpiruje stare strahove SAD – kaže Jana Leksiutina, profesorka na Državnom univerzitetu u Sankt Peterburgu i doktorka političkih nauka.

– Dugo je jedan od ciljeva spoljne politike SAD bio da se spreči savezništvo između Rusije i Kine. Najgora noćna mora koju ljudi koji planiraju spoljnu politiku SAD mogu da zamisle je formiranje saveza između Rusije i Kine – kaže ona za Sputnjik.

Leksiutinova ističe da su Amerikanci prilično zabrinuti zbog mogućeg zbližavanja Rusije i Kine. A što su bliže, to će više članaka ove vrste biti objavljeno.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here