Nemanja Đorđević
ZA PAMĆENjE: Zoster u Botaničkoj bašti

Regionalno popularni bend Zoster održao je dvosatni koncert za pamćenje u rasprodatoj Botaničkoj bašti “Jevremovac” u Beogradu, u organizaciji producentske kuće Long Play.

Harizmatični frontmen Mario Knezović i ekipa, na krilima aktuelnog, petog albuma “Najgori” koji su i publika i kritika primili fantastično, izveli su većinu pesama s ovog izdanja i sjajno ih uklopili s najpopularnijim numerama starijeg datuma.

Raznovrsnost žanrova koju neguje sastav iz Mostara posebnu boju je dobilo u predivnom ambijentu kakav je u Botaničkoj bašti. Kad se tome doda više puta dokazana ljubav Zostera i beogradske publike, sasvim je očekivano što je atmosfera bila uzavrela od uvodne, još po dnevnoj svetlosti izvedene “Mozak na pašnjak”, što beše peti po redu predstavljen singl s “Najgoreg”. Nastavilo se uz “Kuda idu svi ti ljudi”, takođe s novog albuma, da bi se prvi povratak u prošlost desio uz “Sve u svoje vrijeme”. Razlike u reakciji, međutim, nisu bile nijednog trenutka primetne. I staro i novo se horski pevalo, a ni dlanovi se nisu štedeli.

“Čovjek zvani činjenica” je pesma koja je u poslednje vreme posebno dobro prihvaćena i među obožavaocima i u medijima, pa je euforična reakcija posetilaca bila sasvim prirodna. Iz pesme u pesmu, u pažljivo probranoj set-listi praznog hoda nije bilo, sve do gromovite završnice zvaničnog dela, gde su se nanizale “Izbjeglica”, “Volio sam te”, “Najgori”, “Gavrilo”, “Bezbolnim palicama” i “Američki film”.

Oduševljeni obožavaoci su tražili još, a bend je za bis sačuvao još nekoliko laganijih aduta, te je kraj mogao zvanično da bude “odsviran” tek posle “Budi svoj”. S obzirom na to da Zoster sledeće godine obeležava dve i po decenije postojanja, nema sumnje da se na novi susret s beogradskom publikom neće dugo čekati.

PUBLIKA U TRANSU: Veličanstvena atmosfera

Bum kome se nisu nadali

Nekoliko sati pred koncert, u radnji Jugotona u Beogradu, uz prisustvo novinara i prijatelja, zvanično je promovisan album “Najgori” kojim je Zoster prekinuo dugu diskografsku pauzu. Ujedno, to je njihovo prvo izdanje za Croatia Records, i prvi album koji su objavili na vinilu. Knezović priznaje da se ovolikom uspehu “Najgoreg” nisu nadali:

– Imali smo već iskustva da smo nešto očekivali pa nismo dočekali. Sad smo sva očekivanja stavili po strani i, evo, dogodio se neki bum.

PROMOCIJA: Mario Knezović (Zoster) sa Dejanom Grujićem

Album je najavljen s nekoliko singlova, mnogo se radilo na njemu.

– Radili smo periodično, da bi neke stvari “odležale” pa bismo im se vratili. S obzirom na to da smo koncertni bend, nismo hteli da, tokom korone, objavimo album koji nećemo da sviramo. Pre pandemije smo imali snimljeno 70 odsto materijala.

Uoči jubilarne godine planovi ne manjkaju.

– Imamo ideju da radimo akustičnu verziju koncerta. Novi album se već sprema, neće se čekati tako dugo kao “Najgori”. Ne krećemo od nule, naslanjamo se na minuli rad. Lepa je spoznaja da već imamo publiku koja čeka novi materijal – zaključio je Mario Knezović.