NAJDRAŽA ČESTITKA: Gromki glasovi mališana otvorili priredbu

Najstariji naš klub u Austriji Jedinstvo iz Beča nastavilo je da neguje tradiciju proslave Dana žena prigodnim programom koji je u nedelju priređen u klupskim prostorijama.

Jedinstvo je pre više od pet decenija u Austriji počelo da neguje praznike iz domovine u Austriji, među njima i 8. mart, koji u zemlji pod Alpima nema toliki značaj kao u Srbiji.

Sve dame dobile su, povodom njihovog praznika karanfil na poklon, a mališani su pesmom i folklorom i ovaj put oduševili svoje majke i bake.

Program je počeo pesmom “Najlepša mama na svetu”, koju su izveli najmlađi članovi Jedinstva. Zatim je školica foklora izvela igru “Mi smo deca vesela”, što je posebno obradovalo majke koje su, sve vreme trajanja igre, mobilnim telefonima snimale svaki korak mališana u srpskoj nošnji.

PREMIJERNI NASTUP: Ženska pevačka grupa

Potom je prvi put nastupila ženska pevačka grupa Jedinstva i izvela pesmu “Oro se vije kraj manastira”. Publici su se predstavili i omladinci Igrama iz Pčinje, a zaigrao je i izvođački ansambl koreografijom prikazao običaje iz Bujanovca i okoline.

Da ovo udruženje ima i izuzetne instrumentaliste pokazao je Florian Znahor koji je na harmonici izveo kolo “Rumenka”.

Florian Znahor

Mališani su takođe i recitovali za mame, između ostalih, stihove su govorili Nikola Janković, Aleksandra Miličević i Tara Đuričić.

RECITOVALA: Tara Đuričić

Osmomartovskoj priredbi u Jedinstvu prisustvovao je i Nebojša Rodić, ambasador Srbije u Austriji.

– Dan žena je praznik koji je obeležio moje detinjstvo, ali je nažalost to praznik koji se danas polako zaboravlja – naveo je ambasador Rodić.

SEĆANjE NA DETINjSTVO: Ambasador Rodić

Ukazao je da je možda istina da 8. mart treba da bude svaki dan i dodao da nas moderan način života navodi da zaboravljamo stare praznike.

Posle priredbe druženje je nastavljeno uz kolo koje se igralo dugo u prostorijama Jedinstva, a u kolu ovaj put nisu bili samo učesnici programa već i ponosne mame.

Karanfil na poklon

Saradanja za primer

Gost na priredbi bio je i Aleksander Nikolai, predsednik Druge bečke opštine. Nikolai je pohvalio odličnu dugogodišnju saradnju s Jedinstvom.

– Čast mi je što od 2020. godine, kada sam preuzeo opštinu, možemo još više nego ranije da sarađujemo i pomažemo našem društvu. Ovde pred svima vama mogu da garantujem, dok sam na funkciji predsednika Druge bečke opštine, ta uspešna saradnja biće nastavljena i negovana – istakao je Nikolai.

Monografija za gosta

Predsednica Jedinstva Cica Rajković zahvalila je gostima na dolasku, a dugogodišnji predsednik Zlatko Miloradović austrijske goste upoznao je s monografijom koju je klub odštampao povodom pet decenija postojanja. Monografija tekstom i fotografijama predstavlja noviju istoriju Srba u Beču kroz rad Jedinstva.

NOVIJA ISTORIJA SRBA U BEČU: Nikolai i Miloradović razgledaju monografiju