K. Marković
Zastupljene igre iz cele Srbije

Članovi ansambla Kulturno-umetničkog društva Kraljevačka riznica krajem protekle nedelje stigli su u Australiju, a već u subotu imali su svoj prvi od više planiranih nastupa za zemljake. Zajedno sa članovima “Benđo Akademije” gosti iz Kraljeva najavili su spektakularne koncerte na kojima predstavljaju neke od najlepših narodnih igara i pesama iz otadžbine.

U Australiju je stigao deo izvođačkog ansambla kako bi prikazao srpsku kulturu i tradiciju, ali i predstavio njihovo Kraljevo i Srbiju u Melburnu, Gold Kostu, Sidneju i još nekim gradovima, a po prvi put posetiće i Pert.

U zemlju “na kraju sveta”, kako je zovu mladi Kraljevčani, neki su došli prvi put, ali o Australiju su dosta čuli od njihovih drugara iz kulturno-umetničkog društva koje je ovde boravilo pre dve godine. Iako je interesovanje za put bilo veliko, iz opravdanih razloga krenulo je 16 igrača i njihov koreograf Igor Gudić.

Emotivni trenutak: Svi zajedno otpevali “Tamo daleko”

Već na samom početku turneje Kraljevčane je oduševilo i sjajno gostoprimstvo, posebno Željke Milutinović-Stanković i folklorne grupe “Šumadija” iz Kizboroa, te članova “Benđo Akademije”, gde su i nastupali.

– Generacija igrača koja je ovde boravila pre dve godine prenela je svojim naslednicima izuzetno lepe utiske i bilo je veliko interesovanje da se organizuje još jedna australijska turneja. Kontakti su nastavljeni sa ljudima sa kojima smo ranije radili. U Melburnu smo do 6. februara i planirano je više nastupa – kaže Igor Gudić, umetnički rukovodilac KUD Kraljevačka riznica.

Majstori igre: Gosti iz Kraljeva u Melburnu

Nakon glavnog grada Viktorije planirani su nastupi za srpsku zajednicu na Gold Kostu, a onda i u Sidneju, a sa nestrpljenjem očekuju učešće na Srpskom festivalu, koji se održava krajem meseca.

– U Sidneju ćemo ostati 14 dana, a domaćin nam je Sprski centar Boniring, kao i više puta do sada. Nastupaćemo na više mesta i lokacija i svakako na velikom festivalu u Sitiju. Turneju završavamo u Pertu, po prvi put, gde ostajemo sedam dana i 29. februara kao krunu našeg gostovanja održaćemo veliki koncert za Zapadnu Australiju u Srpskom centru Madingtonu. U otadžbinu se vraćamo 1. marta – rekao nam je Igor Gudić.

Bogat i raznovrstan program

Na svojim koncertima KUD Kraljevačka riznica predstavlja se igrama i pesmama iz različitih etno-koreoloških celina Srbije. Reč je o izuzetno kvalitetnom programu sa autentičnim kostimima. Publika u Melburnu je imala priliku da vidi premijerno njihov nastup, koji je inače bio upotpunjen i nastupom članova “Benđo Akademije”. Završen je ovacijama publike, a posebno tokom izvođenja patriotske pesme “Tamo daleko” koju su pevali folkloraši iz otadžbine i Melburna.

Nakon koncerta domaćini u Melburnu pripremili su i prigodno posluženje za goste iz otadžbine i do kasno uveče nastavili su zajednčko druženje.

Spektakl na početku turneje

Saradnja sa kolegama

Prijateljstva među folklorašima, kažu, jača su od običnih. Oni su zauvek vezani nevidljivim nitima koje neraskidivo povezuju one koji znaju da ljubav prema folkloru nije potrebno objašnjavati. Slično je i među koreografima, pa će i tokom ovog boravka KUD Kraljevačke riznice biti intenzivirana saradnja sa koreografima Nikolom Jovićem i Slobodanom Benđom iz Melburna, Goranom Nikolićem i drugim koreogafima u Australiji.

– Kao neko ko se profesionalno bavi folklorom, moram da iskreno kažem, prezadovoljan sam. Gotovo sva naša deca u Australiji imaju mogućnost da budu uključena u folklor. Određen broj kolega u Australiji zaista radi na vrhunskom nivou, bez ikakve razlike u odnosu na nas u otadžbini. Sa decom rade iskusne kolege koje su završili škole ili stekli velika iskustva u radu sa decom, bilo kroz seminare ili terenska istraživanja – kaže Gudić.

Umetnički trag

Tokom svakog boravka u Australiji Igor Gudić pomaže svojim kolegama i ostavi neki umetnički trag. Ovde se igra veći broj koreografija koje je on postavio tokom gostovanja raznim folklornim grupama.

– Da, tako će biti i ovog puta. Određene moje koreografije igraju se u Srpskom centru u Bonirigu, Akademija “Krug” iz Liverpula koji vodi Goran Nikolić takođe ima moje koreografije, pa “Benđo akademija”, a u utorak odlazim u goste folklornoj grupi “Šumadija” iz Kizboroa, pa ćemo sa  kolegom Nikolom Jovićem postaviti jednu koreografiju. Zaista mi je drago kad vidim, bilo tokom posete ili na društvenim mrežama, kad deca u Australiji izvode moje koreografije i to u dosta korektnim narodnim nošnjama – kaže Gudić.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here