Lična arhiva
Slavoljub i Sibinka Paunović sa bakama i ujakom

Naši zemljaci na privremenom radu u Švajcarskoj su Božić, kao i Novu godinu uglavnom slavili u stanovima sa najbližim članovima porodice. Izostalo je i tradicionalno zajedničko pečenje pečenica koje su godinama na Badnji dan organizovali članovi KUD Božur iz Otvil am Zea. Neki su se i pored sveukupne situacije odlučili na put do rodnog kraja kako bi najradosniji praznik proslavili sa najmilijima u zavičaju.

Toma Stojanović je rodom iz Isakova kod Ćuprije, ali je ove godine živi u Vinterturu blizu Ciriha.

– Ove godine nismo otišli da slavimo naš najradosniji praznik u rodnom Isakovu, kako smo planirali. Zato smo svi za Badnji dan i Božić okupili ovde u Vinterturu. Sa mnom su slavila deca, četvoro unučadi i praunuk Aleksej. Svi su mi pomagali u spremanja i pečenja praseta, a pošto je bilo veoma hladno, bilo je i kuvanog vina – kaže Toma Stojanović.

Sibinka i Slavoljub Paunović, koji takođe žive i rade u Vinterturu, ipak su Božić slavili u Srbiji.

– I pored otežane situacije uspeli smo da dođemo u rodnu Vlašku kod Ćuprije. Stigli smo još 10. decembra na mesec dana. Verovatno nas u povratku za Švajcarsku čeka 10 dana karantin. Ali smo odlučili da ove godine za Božić budemo u našoj kući, sa našim bakama, koje imaju 88 i 85 godina i dekom kome su 83 godine. Bože zdravlje da još dugo slave sa nama, a Božić se najlepše slavi u rođenoj kući – izjavili su Sibinka i Slavoljub Paunović.

Njihove reči potvrđuje Nikola Sofijanović.

– U poslednjem momentu sam uspeo da za Božić stignem u rodno Isakovo iako znam da me čeka karantin kada se vraćam nazad za Švajcarsku. Ali najlepše je slaviti Božić kod kuće sa svojim najbližim – kaže Nikola koji živi i radi takođe u Vinterturu. On je s puta pravo otišao da peče pečenice.