Lična arhiva
Čuvari tradicije: Folkloraši iz Nojenhofa sa ambasadorom Bradićem i konzulom Šaulićem

Ansambl narodnih igara “Abrašević CH” iz Nojenhofa u Švajcarskoj proslavio je 15. rođendan koncertom koji su nazvali “Igramo najlepšu igru”. Koncert je održan u Farvajd/Vajningenu, u sali restorana Forevaldi, vlasnika Ranka Aćimovića. Program kojim je proslavljen jubilej trajao je dva sata pred prepunom salom gostiju.

Među uvaženim zvanicama bili su i Goran Bradić, ambasador Srbije u Švajcarskoj i Mihajlo Šaulić, generalni konzul Srbije u Cirihu. Dragi gosti su stigli iz otadžbine i to: dr Sanja Ranković, etnomuzikolog sa kojom “Abrašević” i drugi ansambli u Švajcarskoj i Evropi godinama sarađuju i Darko Čitić, veliki prijatelj ovog kluba, umetnik na harmonici, aranžer i vođa ansambla Old Serbian sounds.

Publika uživala u koncertu

Pre koncerta u popodnevnim satima priređen je apero za sve goste uz rakiju, belo vino, pršut i sir. Posle takvog uvoda usledio je koncert uz nastupe svih ansambala domaćina. U jednom momentu sa folklorašima su se na bini našli i uvaženi gosti. Ambasador Goran Bradić je pred kraj programa pohvalio, kako je naglasio, veličanstveni koncert.

– Mnogo ponosan na sve što sam večeras video ovde. Supruga i ja smo zaista uživali u igri i pesmi – rekao je Bradić čestitajući jubilej domaćinu.

Rođendan je slavljenicima čestitao i Mihajlo Šaulić, generalni konzul u Cirihu.

– Sve najlepše vam želim povodom jubileja, neka prvih 15 godina budu samo putokaz vašem društvu. Hvala vam što čuvate srpsku tradiciju i prenosite je na naše najmlađe. Sve čestitke i pohvale za rad i posvećenost želim da izrazim članovima, predsedniku Nenadu Milenkoviću kao i celokupnoj upravi “Abrašević CH”. Živela Srbija – poručio je Šaulić.

Nenad Milenković, predsednik ANI “Abrašević CH”, nije krio zadovoljstvo i sreću.

– Prvi put smo napravili novi koncept koncerta i svi posetioci u sali bili su veoma oduševljeni. U programu su nastupala naša najmlađa dečica, srednji i prvi ansambl kao i pevačka grupa. Inače, ovih 15 godina je brzo prošlo, što bi se reklo, tek smo počeli, neka ide život. Nadamo se da ćemo prirediti još veće slavlje povodom sledećih 15 godina – izjavio je za “Vesti” Nenad Milenković.

Posle koncerta po običaju u salu je uneta rođendanska torta, a potom je usledilo lepo druženje i narodno veselje.

Nenad Milenković sa Gorginom Simić i Olgom Jovanović
Izvorni melos: Ženska pevačka grupa
Prvi ansambl “Abraševića”

Ratluk i rakija

Domaćini su se potrudili da ova proslava gostima ostane u pamćenju ne samo po sjajnom programu, nego i po neobičnim poklonima. Po tradiciji ovo društvo pripremi poklon za svakog gosta, a ove godine posetioci su kućama poneli po čokanjče rakije i kutiju ratluka.

Svaki gost je dobio poklon

Gošća iz Frankfurta

– Veoma sam srećna i oduševljena svime što se desilo ove večeri. Dobra organizacija i predivna atmosfera, veoma lepe nošnje, a posebno su me oduševili folkloraši svojim umećem koje su pokazali na bini – kaže Gorgina Simić, koja je došla na ovaj koncert iz Frankfurta u Nemačkoj.

Za srpsku slogu

Kao ogranak jednog od starih društava Srbije KUD “Abrašević”, srpski ansambl igara i pesama “Abrašević CH”
osnovan je 2008. godine. Posle samo godinu dana rada društvo je postalo samostalno. Trenutno u sastavu imaju 65 igrača i muzičara, koji su takođe i članovi drugih društava. Ideologija društva nije takmičarskog duha iako je veliki broj njihovih članova dobio najveće nagrade. Oni žele da usavrše igru, pomažu svim ansamblima u Švajcarskoj i time pokažu da Srbi u rasejanju mogu da bude složni. Krsna slava društva je Sveti Trifun.