Najmanje 87 Palestinaca izginulo u Pojasu Gaze

0

Raste broj izginulih Palestinaca u Gazi
 

Borbe u gusto naseljenoj oblasti Šidžaija u Gazi osim brojnih žrtava, nanele su veliku materijalnu štetu stambenim zgradama i naterale hiljade žitelja u bekstvo. Po navodima Frans presa (AFP), u celom Pojasu Gaze od jutros je poginulo 87 Palestinaca, a po navodima palestinskih zdravstvenih vlasti, koje prenosi Asošiejted pres (AP), u Šidžaiji je od jutros prebrojano 65 mrtvih i 288 ranjenih.

 

Ove borbe su najkrvavije od kako je pre tri dana počela kopnena ofanziva izraelske vojske na Pojas Gaze, u kojem je na vlasti Hamas. Po rečima očevidaca, izraelski tenkovi su ušli u Šidžaiju posle ponoći i otvorili paljbu.

 

" ‘Vrata pakla’ su se otvorila i šrapnel mi je uleteo kroz prozor", rekao je AP-u jedan stanovnik i dodao da se sa porodicom sklonio u susednu zgradu pošto je njihova kuća počela da se raspada od jakih detonacija.

 

Posle svitanja, desetine ranjenih žitelja Šidžaije preneto je u centralnu bolnicu Šifa u Gazi. Zbog ogromnog priliva ranjenih u prostorije za hitne slučajeve, doktori su bili prinuđeni da neke pacijente leče na dušecima po hodnicima. Tokom kratkotrajnog primirja, za koje se izborio Crveni krst, iz ruševina su izvlačeni mrtvi, a čitava scena sa nekoliko blokova uništenih kuća podsećala je na poslednji veliki upad izraelske
vojske u Gazu pre pet godina, kada su velike površine kraj granice sa Izraelom bile potpuno razorene.

 

Ofanzivi je prethodilo 10 dana izraelskih vazdušnih napada na Hamasove položaje i kuće lidera te organizacije u Pojasu Gaze. Kopneni napad je pokrenut da bi se uklonila lansirna postrojenja sa kojih je Hamas danima raketirao gradove u Izraelu, kao i da bi se uništila mreža tunela kroz koje su se Hamasovi borci uvlačili u
Izrael.

 

Širom grada ođekuju eksplozije avionskih bombi i artiljerijskih granata, a u zbegove je otišlo oko 35.000 ljudi, tvrde palestinske vlasti. Najmanje 420 Palestinaca i sedam Izraelaca je ubijeno od početka dvonedeljnog konflikta.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here