Najmanji pejsmejker na svetu stigao u Srbiju

0

Srbija ulazi u malu grupu onih koji će primenjivati novu tehnologiju (Foto: Ilustracija)

 

Pejsmeker od svega tri grama, obavlja 20 funkcija, i komfor za pacijenta je neuporedivo veći, a dosad je implantirano svega 60 ovih uređaja u sedam zemalja: Austriji, Holandiji, Nemačkoj, Španiji, Italiji, Mađarskoj i SAD.

 

Da Srbija bude osma zemlja koja dobija transkateterski pejsing sistem „mikra“, proizvođača „Medtronik“, presudilo je veliko iskustvo lekara Pejsmejker centra KCS, koji je osnovan pre 40 godina i najveći je u Jugoistočnoj Evropi.

 

Pejsmejker od 3 grama je o implant koji predstavlja nov pristup pacijentima sa usporenim srčanim ritmom, kojima je ovo jedini i ultimativni vid medicinskog tretmana – objašnjava za „Novosti“ 23. septembra 2014. godine, profesor dr Goran Milašinović, direktor Pejsmeker centra KCS.

 

"Dosadašnji pejsmejkeri zahtevali su operaciju kojom se aparat postavljao ispod kože ili mišića u grudnom košu. Ovakav, način implantacije uzrokovao je u tri do pet odsto operativne i postoperativne komplikacije, najčešće prelome elektrodnih katetera unutar vena, trombozu vena ruke i potključne regije, infekcije i krvarenja u regiji pejsmejkera, i drugo", rekao je doktor Milašinović.

 

Novi „mikra“ sistem sastoji se jedino od male kapsule. Ona je veličine veće tablete volumena oko dva centimetra kubna i težine samo tri grama, dok su dosadašnji pejsmejkeri teški do 24 grama. Mikra“ se indikuje i funkcioniše na isti način kao i konvencionalni pejsmejker, uz jedino ograničenje za magnetnu rezonancu

Ovaj novi pejsmejker je definitivni rezultat davno zamišljene ideje o minijaturnom aparatu koji se uvodi u .srce direktnim putem, bez operacije.

 

Ukoliko ova prva pozitivna iskustva budu potvrđena i nakon dvogodišnjeg praćenja, pristupiće se punoj globalnoj primeni ovog novog pejsmekera.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here