Tanjug
Zorana Mihajlović ispred rudnika Soko

Predsednik opštine Aleksinac Dalibor Radičević kaže da se nažalost ponovo u tom mestu dogodila tragedija.

U nesreći je poginulo osam rudara – šestorica su iz Aleksinca, jedan iz Vranja i jedan iz Sokobanje.

– Trenutno u jami se nalazi rudarski inspektor sa javnim tužiocem i komisijom koja je formirana od strane uprave rudnika kako bi se utvrdili uzroci nesreće i očekujemo ubrzo da iznesu tela nastradalih rudara – naveo je Radičević.

Ukazao je i da je 18 rudara na bolničkom lečenju, kao i da niko nije životno ugrožen.

Predsednik opštine Sokobanja Miodrag Nikolić rekao jeda je ovo zaista velika tragedija i za Aleksinac, ali i za Sokobanju.

Ističe da je poslednjih godina mnogo uloženo u poboljšanje bezbednosnih uslova.

– Prosto protiv prirode ne možete, istraga će pokazati da li je to tako… Gubitke ovih mladih ljudi i njihovih porodica neće moći niko da nadoknadi, ali opštine Sokobanja i Aleksinac, rudnik i ministarstvo su tu da izađu u susret i pomognu i deci tih rudara i svi smo tu na raspolaganju – dodaje Nikolić.

Dva rudara koja su zbrinuta u UKC u Nišu nisu životno ugrožena

U Univerzitetskom kliničkom centru u Nišu su zbrinuta dva rudara jer imaju teže povrede, ali na sreću oni nisu životno ugroženi.

Doktor Dragan Dimić rekao je da su od trenutka kada su čuli da se dogodila nesreća mobilisali kompletne ekipe koje su predviđene za takve situacije.

– Od početka smo spremni da primimo pacijenata koliko bude moralo. Do sada na sreću primili smo samo dva. Oni nemaju ortopetske povrede. U pitanju je trovanje gasovima, metanom i drugim gasovima. Zbrinuti su na endokrinologiji gde se inače zbrinjavaju toksikološki pacijenti – naveo je Dimić.

Prema njegovim rečima u kontaktu su sa kolegama iz drugih bolnica gde se nalaze povređeni rudari i nemaju najave da će još nekog poslati u Niš, ali su spremni za eventualni dolazak još nekoga.

Saša Spasić, direktor JP PEU Resavica, izjavio je da su ovoj nesreći stradali:
Zlatković Darko – 1979. godište
Trivunac Nenad – 1985. godište
Grujić Radovan – 1975. godište
Petrović Petar – 1991. godište
Čokorilo Branko – 1966. godište
Zlatanović Branislav – 1967. godište
Živković Bratislav – 1963. godište
Stajić Bojan – 1988. godište

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here