Najmlađi bili najradosniji

0

Nagrada za decu: Vaskršnja jaja sveštenik je prvo podelio najmlađima
 

Mada su mnogi zemljaci najveći praznik naše crkve dočekali u otadžbini, više stotina njih ostalo je i za vreme praznika u Lincu i okolini. Dosta njih je najradosnije jutro u godini dočekalo upravo u hramu koji je bio gotovo pun. Sa korpama punim ofarbanih jaja vernici su sa decom stigli u hram kako bi dočekali Vaskrs, ujedno osveštali jaja koja su simbol obnavljanja prirode i života.
 

Liturgije u zatvoru

Vaskrs hrišćani slave tri dana. Kao i do sada na Vaskršnji ponedeljak sveštenik Mićić je služio svetu liturgiju u zatvoru u Astenu nedaleko od Linca. Na Vaskršnji utorak služi je liturgiju u zatvoru u Lincu, gde se nalaze i naši zemljaci, sa "druge strane zakona".

Zvona na hramu u Lincu označila su početak uskršnje liturgije. Pre toga kako i crkvena pravila nalažu vernici su predvođeni sveštenikom Mićićem, obišli hram tri puta, zatim ušli na glavna vrata. Brojna deca su prisustvom liturgiji u ranim jutarnjim časovima dala posebnu radost dolasku velikog praznika. Sveštenik Mićić je na kraju liturgije pročitao poslanicu patrijarha Irineja i arhijereja Srpske pravoslavne crkve sveštenstvu, monaštvu i vernom narodu.
 

Na kraju službe sve vernike je pozdravio rečima: "Hristos voskrese", naglašavajući da mnogi vernici iz parohije nisu ispunili obavezu i priložili novčani prilog za otkup hrama.
 

I Gruzijci u hramu

Na službe u hram Svetog Oca Vasilija Ostroškog u Lincu dolaze i brojni pravoslavni vernici iz drugih država. Tu su redovno Rusi, Makedonci, Rumuni, Bugari… koji nemaju svoju "matičnu" crkvu u gradu na Dunavu. Dolaze i vernici iz Gruzije, kojih ima nekolicina u Lincu, često su u našem hramu. Tako je i bilo na Uskrs kada je bračni par iz Gruzije došao da prisustvuje liturgiji.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here