pixabay.com
Foto: Ilustracija

Oružane snage Rusije, Velike Britanije i Izraela poseduju neka od najneobičnijih i najboljih oklopnih vozila. Predstavljamo tri najzanimljivija primerka, na čelu sa najbržim vojnim oklopnim vozilom na svetu, ponosom Rusije.

Vozilo „Karatelj“

Prema tvrdnjama proizvođača – ruskog preduzeća za proizvodnju automobila „Lihačov“, uspeli su da naprave najbrže vojno oklopno vozilo na svetu. U zavisnosti od opreme, težine vozila može biti između 8 i 11 tona, a „Karatelj“ može da razvije brzinu do 150 kilometara na sat. Opremljen je motorom sa četiri cilindra, jačine 180 konjskih snaga. Postoji i specijalna verzija sa motorom ЯMZ-7Э846 V8 sa 730 konjskih snaga, koji omogućava da se vozilo kreće brzinom do 200 kilometara na sat. Oklopno vozilo ima specijalnu zaštitu protiv mina.

Oklopno vozilo „Ocelot“ 

Vozilo je napravljeno u Velikoj Britaniji kao patrolni automobil. Može da primi šest ljudi, ima zaštitni sistem protiv nagaznih mina i drugih eksplozivnih naprava. Modularna tehnologija mu omogućava da se u kratkom roku modifikuje u zavisnosti od konkretnih zadataka. Vozilo ima i specifičnu karoseriju koja je napravljena od kompozitnih materijala, što je omogućilo da vozilo bude lako, a da mu se pritom ne umanji zaštita.

Oklopno vozilo „Kobra kombat gard“

„Kombat gard“ izraelske vojne industrije projektovan je kao modularno vozilo. Opremljen je dizel motorom „Kobra GM“ zapremine 6,5 litara, jačine 300 konjskih snaga i četvorostepenim automatskim menjačem. Može da pređe udaljenost veću od 600 kilometara, po asfaltnom putu razvija brzinu do 150 kilometara na sat, dok po zemljanom putu razvija brzinu do 120 kilometara na sat. Zahvaljujući svojim karakteristikama, oklopno vozilo se može lako popeti na uspon pod uglom od 70 stepeni.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here