pixabay.com

I pored rastućih cena energenata I rata u Ukrajini, u Austriji se tržište rada oporavlja, i u maju je sa 5,7 odsto zabeležena najniža stopa nezaposlenosti u poslednjih 14 godina.

Broj nezaposlenih u Austriji je krajem maja, u poređenju sa istim mesecom prošle godine bio za 20,6 odsto manji. Ukupno je 311.543 osoba bilo prijavljeno Servisu za zapošljavanje (AMS), što je za 80.817 manje nego pre godinu dana.

U poređenju sa aprilom broj nezaposlenih je za oko 16.000 manji. Istovremeno, AMS-u je krajem maja bilo prijavljeno više od 138.000 neupražnjenih radnih mesta.

– To je rekordni broj radnih mesta za koja se traže radnici – istakao je ministar rada Martin Koher.

On je naglasio da je došlo do povoljnog razvoja na tržištu rada usled kombinacije sezonalnih efekata i dobrih privrednih podataka, uz preduzete mere aktivne politike zapošljavanja.

Austrija poslednjih meseci ima problema sa radnom snagom, posebno u turizmu i ugostiteljstvu, zbog čega su sve glasniji zahtevi za “uvozom” radne snage. Direktor AMS-a Johanes Kopf očekuje da će nezaposlenost u Austriji dalje padati. Njegova prognoza je da će u junu, po prvi put posle dugog vremena, biti manje od 300.000 nezaposlenih.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here