Youtube/Welcome
Nikolas Kejdž sa sinom

Više poznatih ličnosti odlučilo se za vrlo neobična imena svojim naslednicima, a možda je najnesvakidašnjije objašnjenje dao glumački par Tanja Ribič i Branko Đurić Đura, otkrivši kako je njihova starija ćerka Zala dobila ime po nazivu jogurta.

– Kad smo se zaljubili, nismo smeli ni da maštamo o zajedničkom životu, ali smo svejedno maštali da ćemo imati dete. Tada je na tržištu bio neki jogurt koji se zvao “zala” i rekli smo da će nam se tako kćerka zvati. Imali smo negde sakriven poklopac u liftu iza ogledala i uvek smo tu gledali i maštali da ćemo imati nekad Zalu – otkrila je Tanja.

Atraktivna voditeljka Nina Seničar nedavno je na svet donela devojčicu kojoj je dala ime Nora Grejs Elis, a Ana Radonjić ili Zoe Kida, pevačica grupe Zemlja gruva, na svet je donela drugu ćerku neobičnog imena.

“Rodila se Lava, bilo je neviđeno i spektakularno”, navela je na Tviteru pevačica koja je sa suprugom Predragom Radonjićem 2018. prvu ćerku nazvala Istra.

Glumac Slobodan Ćustić izabrao je danas retka srpska imena Ozren, Vasilije, Vid i Tanasije za sinove, a za ćerku Zarija, koje slovi za muško. To ime je, kako je otkrila njegova supruga Jelena, bilo u opticaju za prethodno rođenog sina, a pošto je ipak nazvan Tanasije, kada se rodila “mala princeza “složili da je Zarija kao stvoreno za nju.

Pevački par Nikolija Jovanović i Relja Popović su naslednicu nazvali imenom Rea, grčkog porekla koje u bukvalnom prevodu znači “teći”. Pevačica Ana Štajdohar i saksofonista Nikola Demonja su devojčici dali ime Nia ili “smisao”, a to je kraćenica od imena roditelja Nikole i Ane. Sina su nazvali Lav jer, kako je rekla Ana, hrabri mali borac se izborio s pupčanom vrpcom koja mu je na rođenju bila dva puta obmotana oko vrata.

Leon, u prevodu Lav je i ime koje su manekenka Jovana Švonja i fudbaler Filip Đorđević dali sinu, mada su mnogo više prašine su podigli u javnosti kada su ćerku nazvali Noel, po prazniku Božiću. Đorđe Miljenović, alijas Skaj Vikler i njegova partnerka Anđela Stamenković su odlučili da im se devojčica zove Strela.

Ćerka legendarnog srpskog fudbalera Dragana Stojkovića Piskija Anja i njen suprug reli vozač Hugo Valente su nazvali ćerku Indija Rouz, a nekadašnji fudbalski as Marko Pantelić Ingrid i Alegra. Njegov kolega i takođe bivši fudbaler Mateja Kežman izabrao je za dvojicu sinova retka imena Filimon i Jakov, pa se vratio popularnim Aleksandar i Luka za nedavno rođenog dečaka.

Zdravko Čolić je prvoj ćerki dao dva imena Una Zvezdana, a drugoj Lara. Više dece poznatih nosi dva imena, pa je sin violinistkinje Tijane Milošević i Kikija Čauševića dobio ime Aleksa Fivos. Spisateljica Isidora Bjelica se odlučila za neobična imena Lav Grigorije i Vila Evanđelina i objasnila da se rukovodila ljubavlju prema indijanskoj tradiciji i pravoslavnim korenima.

– Imena naše dece su proizašla iz tog spoja. Sin se prevedeno na srpski zove Lav, koji je spreman na akciju, a ćerka Vila, koja donosi radosnu vest – objasnila je.

U dužini imena ubedljivo najdalje je otišao muzičar Darko Rundek koji je sinu dao ime David Vid Viktorije Dimitrije Sebastijan Ernest.

Nežna Emili

Biljana i Janko Tipsarević imaju ćerkicu Emili, a dizajnerka objašnjava da su ga spontano odabrali i da im je bilo važno da se na svim meridijanima izgovara sa lakoćom i zvuči blisko.

– Ime je milo i nežno, baš kakva je i ona. Emili je ime koje je ispunilo sve praktične i emotivne motive kojima smo se vodili. Latinskog je porekla i znači ona koja se takmiči. Tako smo joj kroz ime dali snagu i input za budućnost – objasnila je Biljana.

Supermen i Jabuka

Glumac Nikolas Kejdž nazvao je sina originalnim Supermenovim imenom s Kriptona Kal El, a glumica Kejt Vinslet ime Ber Blejz. Ćerke čuvenog irskog rokera i humanitarca Boba Geldofa dobile su veoma neobična imena: Fifi Triksibel, Pičiz Haniblosom i Litl Piksi. Kim Kardašijan i reper Kani Vest su ćerkici dali Nort Vest ili Severozapad, a bivši supružnici glumica Gvinet Paltrou i pevač Kris Martin su ćerkicu nazvali Epl, u prevodu Jabuka.

Nekad Kasandra, danas Šeherezada

Osim popularnih, starosrpskih i internacionalnih, neki roditelji se odlučuju za vrlo neuobičajena imena, inspirisani likovima iz tv programa u dijapazonu od dečijih “crtaća” do latino i turskih serija. Tako se neka deca upisana kao Pahuljica, Gricko, Svila, Sultana, druga po terminima iz metereologije Kiša, Duga i Oblak, a ima upisanih Plamena i Mrguda.

Velika popularnost stranih serija je rezultirala imenima Kasandra po glavnoj junakinji telenovele, pa Šeherezada iz turske serije, da bi istorijski spektakl “Sulejman Veličanstveni” popularisao ime sultanije Hurem.

Lovorka i Krunodrag

Svojevremeno je upisano više Tarzana, Brusa Lija, neki dečaci su nazvani Zmaj i Perun, a zabeležene su i najčudnije kovanice Krunodrag i Brestolik. Devojčice su u to doba bile i Mašinke i Grlice, dečaci Golubovi, a među neobičnim imenima iz izvoda matične knjige rođenih su i ona poput izvedenog iz začina, Lovorka, pa gotovo iščezla stara Pelagija, Ikonija, Jefimija i Makarije. Neki su otišli tako daleko da su dali deci imena Oprolećovana i Omiljena, ali i po srpskoj valuti Dinarko, po grčkoj mitologiji Edip, i po predsedniku SAD Ruzvelt, pa fudbalskim asovima Ronaldo i Bekam.