Lična arhiva
OTAC I SIN VODE KOMPANIJU: Testovi koje prave Stankovi najtraženiji na tržištu

Biolog Milovan Stankov i njegov sin Milovan su u Gipriju, predgrađu Rena, proizveli trenutno najtraženiji test na COVID-19
. “Vesti” su imale ekskluzivnu priliku da sa ocem i sinom razgovaraju u Parizu.

Milovan Stankov stariji smatra da je COVID-19 politizovana i instrumentalizovana epidemija, jer isti scenario ima u skoro svim zemljama sveta.

– COVID-19 je rezultat ljudske aktivnosti o čemu svedoči publikacija italijanskog profesora Tritoa, francuskog Nobelovca Lika Montanjera i mnogih drugih. Ukratko, došlo je do manipulacije jer je COVID-19 klasični virus u koji je dodata sekvencija HIV-a – kaže naš sagovornik.

Inače, put naučnika i istraživača Milovana Stankova, može biti poučan za svakog žitelja naše planete. Kaže bitno je opredeljenje za učenje i rad, a posle sve teče kako zaslužiš.

Milovan je rodom iz Subotice, srednje je dete, uz stariju sestru i mlađeg brata, roditelja Marije i Milovana, Titovih skojevaca koji su se upoznali u ratu i u miru venčali 1947. godine. Porodica prelazi u Aleksinac, tamo Milovan započinje osnovnu školu, završava je u Sokobanji gde je otac prebačen sa službom (kapetan milicije) i ostaje do penzionisanja.

Za maturski rad odabrao je temu “Evolucija svetlosnih senzorijalnih organa u prirodi, od amebe do čoveka”, studije biologije upisuje na Prirodno-matematičkom fakultetu u Beogradu, odslužio vojni rok u Petrovcu na Mlavi, diplomirao 1973. godine i zaposlio se na Institutu za serume i vakcine Torlak Beograd, kako procenjuje, na pravom mestu za naučna istraživanja i specijalizaciju.

Nije mala stvar raditi u timu dr Dragice Kovanđić i prof. Branislava Jankovića. Milovan kao izgladneo upija znanja, opredeljuje se za naučna istraživanja, pa u periodu od 1975. do 1981. objavljuje više od 60 radova. A i putuje, druži se, upoznaje svet…

Hegelovu sentencu “Čovek je objektivni izraz subjektivne stvarnosti” Milovan pamti od trećeg razreda gimnazije, prihvatio je i kao centralnu temu svog naučnog istraživanja. Na sve to, odlučuje da prekine sa konvencionalnim vrednostima i konformizmom, napušta Torlak, Srbiju, porodicu, bira slobodu, nezavisnost, izazov sa samim sobom i prirodom života. Pred Milovanom su nove vrednosti i mogućnosti, specijalizacija, a iskustva iz alergije i kliničke imunologije otvaraju mu sva vrata, na raspolaganje mu daju ogromna sredstva, organizuje i modernizuje laboratorije, u svemu vidi priliku za učenje i razvoj.

Do konačnog opredeljenja za Francusku (1988. godine) živeo je i radio u nekoliko zemalja. Svuda su pred njim bili izazovi na profesionalnom i ličnom planu, na šta on lakonski kaže: “Bogat je život.”

Na red dolazi osnivanje preduzeća Veda Lab, prve, pionirske kompanije u Francuskoj i Evropi posvećene razvoju i proizvodnji brzih dijagnostičkih testova baziranih na principima imunohromatografije. Veda Lab postaje poznata, posebno po testovima za dijagnostiku trudnoće iz mokraće.

Krajem 2006. godine Milovan se odlučuje za prodaju Vega Lab američkoj dijagnostičkoj kompaniji Invernes Medical, danas Abbott i narednih pet godina posvećuje se porodici, putovanjima, karijeri…

U junu 2012, sa sinom imenjakom Milovanom, kreira kompaniju NG Biotech (Nova generacija Biotek), otvaraju im se nove dimenzije u postojećoj tehnologiji dijagnostičkih testova zasnovanih na principima imunohromatografije. I, opet inovacije. Od nedavno svet ključa, virus korone luduje, pa se misaoni i veoma stručni tandem Stankov odlučuje za dijagnosticiranja COVID-19 iz kapi krvi iz prsta i preko noći uspevaju. Test je jednostavan, brz, bezbolan, tačan.

Vakcina je spas za farmaceute

Test je brz, bezbolan i tačan

Svet čeka, priziva vakcinu, zemlje se utrkuju ko će pre, ko će bolje, a Milovan procenjuje:

– Spas nije u vakcini, vakcina je spas za farmaceutske kompanije i njihove investitore, a mi smo žrtve.

Sledi i objašnjenje:

– Nažalost, etičke i moralne vrednosti nisu regulisane niti kažnjive od ljudskog zakona. Mi ih se lako odričemo i prodajemo za prolazne materijalne vrednosti. Sistematsko kršenje etičkih i moralnih principa, kao i manipulisanje prirode i njenih zakona narušavaju harmoniju u prirodi, a kreiraju ljudsku i ekološku patnju. Prirodni zakoni osiguravaju koegzistenciju svih formi života simultano i aktivnost svih treba da bude za dobrobit svih. To moramo da shvatimo i primenjujemo.

Znanje je sila

U Milovanovu memoriju i danas su urezani često ponavljani majčini saveti, koje mu je davala kao dečaku: “Zdrav duh u zdravom telu” i “Znanje je sila, znanje je moć, učite deco dan i noć.” To ga je usmerilo na staze visokog obrazovanja, a iste savete preneo je svojoj deci.

Nazdravljali rakijom

Dogovarajući susret sa reporterom “Vesti” u Parizu, jedini uslov Stankova bio je – srpski restoran. Otkrili su da za prethodnih četrdesetak godina nisu kročili ni u jedan. Dug i opširan razgovor vođen je u pariskom predgrađu Montroj, u restoranu Kod Vesne. Dok se mlađi Milovan “ubijao” od mesa, stariji je saopštio da meso ne jede, vegetarijanac je. Ipak i otac i sin su nazdravljali kao grom jakom rakijom.

U SRPSKOM RESTORANU: Sin voli meso, otac vegetarijanac