Istorija nas uči da mnoge slavne bitke nije nužno dobijala bolje naoružana i brojnija vojska. Jedan od najvažnijih elemenata taktike bilo je lukavstvo. Predstavljamo najveće ratne prevare u istoriji.

Trojanski rat opisan je u grčkim mitovima. Prema legendi, ishod Trojanskog rata odlučio je jedan drveni konj. Troja je godinama bila pod grčkom opsadom. Međutim, kada se jednoga dana grčka flota naprasno povukla sa mora, Trojanci su pomislili da je opsada gotova i da su dobili rat. Na obali je ostao samo drveni konj, koga su Trojanci uveli unutar zidina Troje kao ratni trofej.

Trojanski konj bio je Odisejeva ideja, izrađen od drveta, visine oko pet metara, a unutra šupalj. Tu su se skrili Odisej i elitna jedinica grčkih vojnika. Počelo je slavlje, svi su bili srećni zbog konačne pobede nad grčkom vojskom, a kada su umorni i pijani Trojanci pošli na počinak, iz konja su izašli Odisej i njegovi vojnici, otvorili su kapije grada i unutra pustili ostale grčke vojnike. Grad je poharan, spaljen i opljačkan. Mnogi Trojanci su stradali ili su završili kao robovi.

Tokom Drugog persijskog rata, 480. godine pre n. e., atinski vojskovođa Temistokle izgradio je snažnu flotu i spremao se da u savezu sa drugim grčkim polisima krene u napad na Persijance preko mora. Doneta je odluka da se povuče odbrambena pomorska linija, a da neprijatelja ne bi odmah naveli da krene za njima, Grci su flotu pokrenuli noću, ostavljajući na jednom brdu na stotine upaljenih vatri da bi Persijanci pomislli kako grčka vojska još uvek u svojim logorima.

I to nije sve: Grci su namamili Persijance u jedan morski tesnac između Atine i ostrva Salamina. Persijski brodovi su bili znatno veći i brojniji, bilo ih je više od 800, prema nekim izvorima i preko 1.000, dok je grčka flota brojala nešto manje od 400 plovila. Međutim, veličina persijskih brodova je bila samo otežavajuća okolnost, jer u tesnacu nisu mogli da se okrenu i teško su manevrisali, pa su Grci svojim malim okretnim trijerima lako dobili ovu pomorsku bitku.

Lukavstvo je rešilo pitanje pobednika i u Drugom punskom ratu. Nakon brojnih krvavih bitaka i pretrpljenih poraza, među kojima je najveći bio u bici kod jezera Trazimeno, Rimljani su napravili obruč oko Hanibalovih trupa stacioniranih između Fondija i Teračine. Na prolazu je stražarila vojska Fabija Maksima i činilo se da nema nikakvih šansi da se Kartaginjani izvuku.

Međutim, Hanibal sa svojim vojnicima tokom noći prikuplja ispred logora ogromno krdo goveda, na rogove im vezuju suve grančice i pale ih. Kartaginjani zatim poteraju goveda prema Rimljanima, a legionari, uplašeni tutnjavom i vatrom koja se sjurila na njih, beže i ostavljajući slobodan prolaz.

Lažni aerodrom

Nemci su 1941. godine odlučili da u okupiranoj Holandiji naprave lažni aerodrom, kako bi njime privukli savezničke bombardere. Vodili su računa i o najsitnijim detaljima: sagradili su hangare, rezervoare za gorivo, postavili artiljerijske osmatračnice, dovezli kamione i avione. Ceo aerodrom je bio od drveta. Međutim, čitava izgradnja je oduzela previše vremena, što su iskoristili saveznički špijuni koji su tako imali mogućnost da natenane “snime” šta se zaista dešava. Odmah nakon što je lažni aerodrom završen, nad njim je u niskom letu preleteo avion britanskog ratnog vazduhoplovstva i izbacio ogromnu bombu, i to drvenu. Tako su saveznici na podrugljiv način svojim neprijateljima dali do znanja da su ih raskrinkali.

Gumeni tenkovi

Jedna od najčuvenijih ratnih prevara dogodila se prilikom iskrcavanja u Normandiji 1944. godine. Savezničke snage stvorile su čitavu lažnu vojsku tzv. FUSAG, koja je, iako fiktivna, imala svog komandanta, generala Džordža Patona. Tajne savezničke službe pustile su u etar vest o pripremi iskrcavanja jedinica FUSAG-a u istočnofrancuskom departmanu Pa de Kale tokom leta. Da bi se prevara potkrepila i zavarali se nemački izviđački avioni, postavljeni su brojni gumeni tenkovi na naduvavanje proizvedeni u danas slavnoj fabrici Danlop, kao i lažni drveni avioni. Lukavstvo je donelo rezultate: Nemci su ukopali 18 svojih divizija kod Kalea da drže na oku lažne trupe FUSAG-a, i tako je odvučena pažnja sa pravog mesta iskrcavanja.