pixabay.com
Foto: Ilustracija

U prvoj polovini ove godine vrednost tržišta nekretnina u Srbiji bila je 1,8 milijardi €, a oko 47.000 nepokretnosti dobilo je nove vlasnike, saopštio je RGZ.

Ukupna vrednosti nekretnina prometovanih kupoprodajnim ugovorima koje je obradio RGZ je za 12 procenata veća u odnosu na isti period prošle godine kada je vrednost tržišta bila 1,6 milijardi evra.

“Iako je obim prodaja nešto smanjen u odnosu na isti period prošle godine kada je sklopljeno 48 hiljada kupoprodajnih ugovora, trend pokazuje da je cena samih nepokretnosti porasla, imajući u vidu porast ukupne novčane vrednosti za 200 miliona evra”, navodi se u saopštenju RGZ i dodaje da je “to ostvareno zbog rasta prodaje nepokretnosti u novogradnji i to za 13%, a uobičajeno je da novogradnja ima više cene u odnosu na starogradnju”.

Sve prometovane nepokretnosti u 2019. godini bile su upisane u katastar nepokretnosti zahvaljujući primeni Zakona o postupku upisa u katastar nepokretnosti i vodova, navodi RGZ.

Više od polovine novčanih sredstava obrne se na nekretninama u Beogradu i to 995 miliona evra što je značajan rast u odnosu na 830 miliona evra u prvoj polovini 2018. godine, saopštio je RGZ a sledi Novi Sad gde vrednost tržišta iznosi 194 miliona evra što je porast od devet miliona u odnosu na isti period lane.

Po vrednosti tržišta slede Niš sa 46 miliona evra, Subotica sa 32 miliona evra, Pančevo sa 25 miliona evra i Kragujevac sa 24 miliona evra.

Regionalno gledano, prema podacima RGZ, od ukupnog trgovanja nepokretnostima 27% se odvija u Beogradu, a 36% u Vojvodini.

Po strukturi u Srbiji su najtraženiji stanovi (47%) što je povećanje od 14 odsto u odnosu na isti period prošle godine, dok se vrednosno u trgovini stanova obrnulo 850 miliona evra što je za 75 miliona evra više.

Na tržištu nekretnina kuće drže 13 procenata udela a poljoporivredno zemljište čini 20 odsto ukupnog trgovanja nepokretnostima.

Novčana vrednost tržišta poljoprivrednog zemljišta je oko 87.6 miliona evra a najviše cene dostizalo u Bačkoj.

Najskuplji kvadrat stana u Srbiji i u prvoj polovini ove godine je na ekskluzivnoj lokaciji Beograda na vodi i koštao je 7.918 evra, a ukupna cena stana bila je 973.888 evra, saopštio je RGZ dok je u “staroj gradnji” najviša cena po kvadratu placena 3.600 evra za stan u ulici Kralja Petra u Beogradu, dok je najviše novca za stan u starogradnji 870.000 evra izdvojeno za nepokretnost blizini opštine Novi Beograd.

Najviše plaćena kuća sa okućnicom u ovom periodu dostigla je cenu od 2.988.000 evra, a nalazi se na teritoriji opštine Savski venac, na Topčiderskom brdu u Beogradu, dok je rekorder u poslovnom prostoru sa cenom od 2.680.000 poslovni prostor od 1.600 m2 u blizini zgrade Narodne skupštine.

1 COMMENT

  1. Овако нешто је могуће само у Србији. Цене станова су исте као цене станова у нај развијеним земљама планете где су просечне плате 10 пута веће од просечних плата у Србији. Може им се док има Титових печалбара, пензионера који чезну са “српском” престоницом. По неко не жели ни да је види.
    https://www.youtube.com/watch?v=XTa4fsQxtIU

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here