pixabay.com
Industrija: Foto ilustracija

Italija će i narednih nekoliko godina beležiti najslabiji ekonomski rast u Evropskoj uniji, saopštio je Međunarodni monetarni fond (MMF).

MMF je preporučio vlastima te zemlje da iskoriste trenutno niske kamatne stope za smanjenje javnog duga.

Očekuje se da će treća najveća ekonomija Evrozone ove godine porasti za 0,5 odsto, a nakon toga za 0,6 do 0,7 odsto, procenio je MMF u redovnim godišnjim konsultacijama na temelju člana IV.

“Te su prognoze najlošije u EU i odražavaju slab potencijal rasta. Materijalizacija nepovoljnih šokova, poput eskalacije trgovinskih sukoba, usporavanja ekonomija ključnih trgovinskih partnera ili geopolitičkih događaja mogla bi dovesti i do mnogo slabijih izgleda”, upozoravaju u MMF-u, a prenosi „Bankar“.

Italija stagnira još od početka ovog veka, a u EU je jedina zemlja, osim Grčke, čiji se bruto domaći proizvod (BDP) nije vratio na nivo iz razdoblja pre finansijske krize 2007. godine.

Prema MMF-u / italijanskom rastu pomogla bi decentralizacija pregovora o platama, jačanje bankarskog sektora, smanjenje birokratije i ubrzanje pravosudnog sistema.

U MMF-u napominju i da bi bilo „izrazito preporučljivo iskoristiti trenutno niske kamatne stope“, kako bi se preduzele mere za smanjenje velikog javnog duga Italije, koji iznosi oko 135 odsto italijanskog BDP-a.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here