pixabay.com

Ostaci kanapa stari oko 40.000 godina pronađeni su na jugu Francuske, što svedoči o “neočekivanim spoznajnim sposobnostima” Neandertalca, saopštio je danas francuski Nacionalni centar za naučno istraživanje (CNRS).

Međunarodni tim stručnjaka otkrio je te ostatke na komadiću kremena na praistorijskoj lokaciji Abri di Mara u departmanu Ardeš na jugu Francuske.

“Mikroskopskom analizom utvrđeno je da su ostaci kanapa uvrnuti, što je dokaz da je to učinjeno ljudskom aktivnošću. Proučavanje fotografija otkrivena su tri upletena vlakna u jedan kanap. Dodatnom analizom je utvrdjeno da je kanap napravljen od celuloze, verovatno od četinara”, naveo je CNRS.

Stručnjaci ocenjuju da je Neandertalcu bilo potrebno dobro razumevanje matematike neophodno za uplitanje vlakana, kao i dobro znanje o rastu drveća. Dodali su da taj kanap predstavlja najstariji dokaz o tekstilnoj tehnologiji. Eksperti navode da taj kanap dokazuje, suprotno ustaljenom stavu, da Neandertalac nije bio manje tehnološki napredan od sadašnjeg čoveka – Homo sapiensa.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here