Najstariji robijaš uštedeo dve penzije

0
Čestitka od suda: Radojko – Bumbo Joksić

Bumbo priča da mu je vozačka dozvola istekla još 1995. godine i od tada je nije produžavao. Nije produžavao ni registraciju vremešnog juga koja je istekla pre nekih pet-šest godina, jer je razmišljao da to nije potrebno ni autu, ni njemu.

Vozačko umeće bez dozvole i jugo bez registracije koristio je samo da ode do prodavnice, do sela Berašići, da kupi hleb i novine i ponekad da ga pregleda lekar. Sve u svemu, relacija od dva-tri kilometra, seoski put, polagana staračka vožnja, razmišljao je Bumbo, nikome neće naneti štetu, pa ni saobraćajnoj policiji koja gotovo nikada ne zalazi u njegovo selo.

No, đavo niti ore, niti kopa, nego gleda kako će Bumbu da slomi vrat.

Bolje nego kod kuće

– Kada sve saberem i oduzmem, u zatvoru će mi biti mnogo bolje nego kod kuće. Odluka mi je ispravna 100 odsto, jer ću na ovaj način uštedeti na drvima, struji, novinama, hrani i lekovima. U zatvoru ću biti u toplom, tri puta ću jesti i to u društvu, a ne sam u kući kao pustinjak. Ako mi se nešto desi, zatvor ima svog lekara i besplatne lekove. Da me teraju da radim ne mogu, jer jedva i iz kreveta ustajem, a imaću i društvo za kartanje.

– Kad, jednog jutra, eto policije na putu. Ja nadam gas i, boga mi, vozio sam skoro 50 na sat, a policija pod rotacijom za mnom i stignu me pred kapijom. I tako, uzmu mi podatke i sve to dođe do sudije za prekršaje pred kojim sam rekao istinu i sve po redu računajući da ću zbog iskrenosti i godina proći bez kazne. No, ubrzo mi od suda stiže čestitka u kojoj je pisalo da sam zato i zato kažnjen sa 30.000 dinara, ili mesec dana apsa – objašnjava Bumbo kako je došlo do ozbiljnog saobraćajnog incidenta na seoskom putu između sela Ozrem i Beršići, u kojem je saobraćajna policija pokazala svoju budnost i spremnost da se odlučno suprotstavi svim devijantnim pojavama u saobraćaju, a naročito onima koje počine prestupnici poput Bumba.

Nakon što ga je obradovao sadržaj rešenja suda, Bumbo je, budući da je bivši konobar, seo i na papiru izveo računicu, nakon čega je i doneo odluku da odleži zasluženu kaznu koja ima za cilj, kako piše u rešenju, da Bumbo više ne ponavlja prekršaj. Kako je odlučio, tako je Bumbo i uradio i sada je već na hrani u Okružnom zatvoru u Čačku.

– Ako mi se dopadne i ako budem živ, već imam plan kako da celu sledeću zimu provedem na 'lebu države. U toku leta napravim dva-tri prekršaja, kazne stignu pred zimu i eto rešenja. A što se tiče ugleda, pa ako ga nisam u selu stekao do sada, vala neću ga ni izgubiti zbog ove moje računice koja je ekonomski vrlo opravdana i održiva – reči su Radojka Joksića Bumba, najstarijeg zatvorenika u Srbiji, pred polazak na izdržavanje 30-dnevnog apsa.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here