AP Photo/Asanka Brendon Ratnayake
Nadležne službe na svakom koraku kontrolišu poštovanje propisa i testiraju građane

Australija je zabeležila najsmrtonosniji dan od početka pandemije koronavirusa. U Viktoriji je za 24 sata umrlo 15 osoba, od toga muškarac u 30-tim godinama, za kojeg premijer Danijel Endrjus nije mogao da kaže da li je imao neku hroničnu bolest. Ostale žrtve bile su između 70 i 90 godina, a njih dvanaestoro je boravilo u domovima za stare. Pre dve nedelje, kada je postalo jasno da je nemarom ili nepažnjom nadležnih, COVID ušao u staračke domove, očekivali su se ovakvi “crni“ dani. 

S druge strane, ako pogledamo primere drugih država, ne bi moglo da se kaže da je u Viktoriji stanje katastrofe. Na primer, u Italiji najsmrtonosniji dan bio je 27. mart, kada je umrlo 917 osoba za 24 sata. U Srbiji to je bio 10. jul kada je umrlo 18 osoba. Obe države su primenile značajne mere ograničenja kretanja. U Švedskoj koja je imala jedan od najliberalnijih pristupa koroni, do sada je umrlo 5.747 osoba, a dva dana – 8. i 15 april, bili su najteži sa 115 žrtava u 24 sata.

Međutim, ono što posebno zabrinjava jeste činjenica da se ni posle četiri nedelje ne smanjuje broj zaraženih, iako su u međuvremenu uvedene različite mere ograničenja, prvo – treći stepen karantina, zatim obavezne maske, pa četvrti stepena izolacije. Ukupan broj novoobolelih u Australiji, u sredu 5. Avgusta, bio je 739, od toga u Viktoriji 725. Nove mere ograničenja, koje su zatvorile većinu biznisa u Melburnu, a druge svela na neophodan minimum funkcionisanja, ostaće na snazi najmanje do 13. septembra.

Nove mere su usledile i u drugim državama Australije. Stanovnici Viktorije ili Novog Južnog Velsa, koji se vraćaju kući, od petka 7. avgusta, idu u obavezan hotelski karantin od 14 dana, koji će morati sami da plate, baš kao i putnici koji dolaze iz inostranstva, rekla je premijerka NSW, Gledis Beredžiklijan, nakon eskalirajuće situacije u Viktoriji.

U NSW povratnici iz Viktoriji ne mogu da uđu kolima, isključivo mogu da slete na aerodrom u Sidneju. Tokom prošle nedelje, i pored graničnih ograničenja, od 100 do 200 ljudi je svakog dana putovalo iz Melburna u Sidnej. Na Džetstarovom letu u utorak, 4. avgusta iz Melburna, putnici opisuju da su bili spakovani kao “sardine“, i da nije bilo nijednog praznog mesta.

Kvinslend u subotu, 8. avgusta, od jedan sat posle ponoći, zatvara svoju granicu prema Novom Južnom Velsu i Teritoriji glavnog grada Australije (ACT), i uvodi obavezan hotelski karantin, koji će svi putnici morati sami da plate.

O hotelskom karantinu tek u novembru

Rezultati istrage vezane za slučaj zaposlenih u melburnskom hotelskom karantinu, koji su kršili bezbednosne protokole, a koji bi mogao da bude odgovoran za svaki slučaj korone u Viktoriji, biće saopšteni tek 6. novembra.

Sudija Dženifer Kots je rekla da je istrazi potrebno više vremena kako bi obavila sve dogovore oko saslušanja i da je bilo kašnjenja prilikom prikupljanja dokumenata.

Do sada su premijer Danijel Endrjus i ministri iz njegove vlade odbijali da daju odgovore na pitanja vezana za problem hotelskog karantina, pozivajući se na istragu koja je u toku. Međutim, sudija Kots je izjavila da ne postoje zakonska ograničenja koja bi nadležne mogla da spreče u davanju odgovora, ako postoje.

Bez izuzeća za diplomate

Država je ukinula, na nacionalnom nivou, izuzeće od COVID-19 pravila za diplomatsko-konzularno osoblje. Odluka je doneta pošto je radnik privatnog obezbeđenja predstavništva Avganistana, po povratku iz inostranstva, dobio dozvolu da bez karantina putuje redovnim letom Džetstara iz Sidneja za Sunčanu obalu.

Da stvar bude gore, bio je zaražen koronavirusom. Premijerka Kvinslenda Anastasija Palaščuk pokrenula je ovo pitanje pred nacionalnim kabinetom koji je odlučio da ukine izuzeće za diplomatsko-konzularno osoblje.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here